Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V potahovaných dortech se snoubí piškotový korpus, máslový krém a sladká potahovací hmota nebo marcipán do úžasného dezertu, který milují děti pro jejich barevnost a dospělí pro luxusní vzhled.

Potahování dortu není úplně jednoduchá záležitost. Chyby, které při tom uděláme, lze napravit ještě předtím, než potáhneme dort - pak už je to téměř nemožné. Jedinou nápravou hotového dortu je skrýt další hmotou to, co jsme pokazili. 

Jaké jsou chyby při potahování

Potahovku koupíme hotovou nebo si ji můžeme sami připravit doma:

  • Ztvrdlá hmota se škraloupy, strupy a kousky cukru je málo propracovaná - musíme jí hníst tak dlouho, dokud není hladká a jemná.
  • Barevné mapy při použití jedlých barev znamenají, že jsme je do potahovky málo zapracovali - musíme se více snažit. Výjimkou je tzv. mramorování.
  • Příliš silná vrstva potahovky způsobí, že se naprosto ztratí samotná chuť korpusu a krému. Hosté ji odloupnou a nechají na talíři.
  • Tenká vrstva potahovky nepěkně kopíruje všechny nerovnosti v krému dortu a nepomůže ani uhlazení cukrářským hladítkem.
  • Nerovnosti a sklady v potahovce jsou výsledkem nedokonalého uhlazení hmoty na dortu - musíme postupovat od vrchu směrem dolů.
  • Otřepaný okraj bývá při špatném oříznutí potahovky - napravíme to zarovnáním pomocí tenkého pásku z hmoty jiné barvy.

Potahování dortu bývá mnohdy už finální úpravou. Nedokonalosti jsou vidět a mnohdy za ně nemůže naše nezkušenost, ale spěch a nedůslednost. Je zbytečné si dát práci s něčím, co pak zničí pár naprosto zbytečných chyb. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více