Časté chyby při přípravě holandské omáčky: Řídký i nespojený přeliv lze napravit
Holandská omáčka je chuťově jemná, úžasně krémová a ve spojení s chřestem nenahraditelná. Její přípravu však mohou provázet zbytečné chybky, kterým je lepší se vyhnout. Poradíme, jak snadno jim předejít.
Holandskou omáčku mají mnozí z nás spjatou s chřestem, těm dalším zase při jejím vyslovení v mysli naskočí oblíbená snídaňová vejce Benedikt. Využít ji však můžete také jako přeliv na pečené ryby. Stačí zbytečně nechybovat při její přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě holandské omáčky
Tento jemný přeliv z másla, žloutků, citrónové šťávy a koření zvládne i naprostý začátečník - obzvláště pak, když bude vědět, na co si dát pozor.
- Zapomeňte na náhražky másla. Žádný margarín nenahradí dokonalou chuť ani vůni másla. Omáčka by s náhražkami nebyla vůbec dobrá.
- Oddělit žloutek od bílku může být někdy boj, zde je však zásadní použít pouze žloutky, co kterých je následně potřeba přilévat teplé máslo.
- Moc řídký přeliv? Omáčku je potřeba mixovat až do zhoustnutí, vůbec se toho nebojte - je to jako u přípravy majonézy.
- Příliš hustou holandskou omáčku lze zředit trochou horké vody či smetanou.
- Nikoho nepotěší sražený výsledek, proto máslo přilévané do žloutků nesmí být horké, ale pouze teplé. Pokud sražení vajec teprve začíná, můžete omáčku zachránit okamžitým zchlazením ve dřezu nebo míse napuštěné ledovou vodou.
- Pokud se vám oddělily žloutky od másla a omáčku nelze vyšlehat do celistvosti, pomohou vám 2 lžíce horké vody - tu po maličkých troškách vlívejte do omáčky a bez přestání mixujte, abyste docílili jednotné struktury přelivu.
Mohlo by vás zajímat
Nezapomeňte, že holandskou omáčku nelze podávat studenou, protože máslo v ní má po vychladnutí zcela jinou chuť, ale také konzistenci. Podávat ji můžete nejen k rybám s jemnou chutí a chřestu, ale také k vařené zelenině a vejcím na mnoho způsobů. Vyzkoušíte snídaňová vejce Benedikt podle názorného videonávodu?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře