Časté chyby při přípravě punče: Hořký nápoj s vyvařeným alkoholem je propadák
S adventem přichází čas stánků se zahřívacími nápoji. V nich najdete horkou čokoládu a mošty pro děti, ale i grog, punč a jiné pro dospělé. Při přípravě punče se můžete dopustit chyb, kvůli kterým přijde vaše snaha zcela vniveč.
Příprava punče má určitá pravidla, která není radno podceňovat či úmyslně nedodržovat. Tyto chyby vás mohou stát nejen celý obsah hrnce, ale také všechen přípravě věnovaný čas a úsilí. Poradíme, jak jim předejít a docílit skvělého punče.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě punče
Některá z níže vypsaných pochybení mohou být natolik fatální, že vám nezbyde nic jiného, než punč vylít a začít znovu - pokud máte potřebné suroviny. Důkladně se s nimi seznamte, abyste věděli, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat.
- Nad kvalitou použitých ingrediencí není třeba ani přemýšlet. Nechcete-li pít něco stěží identifikovatelného, vsaďte na ověřené značky džusu, vína i rumu.
- Obezřetní buďte také při kombinování mnoha druhů ingrediencí v punči. Nemíchejte více druhů vína, rumu, ale ani ovoce. V jednoduchosti je přeci krása.
- Mdlou, nasládlou chuť punče můžete ještě zachránit. Stačí do něj přidat po lžičkách či lžících citronovou šťávu (záleží na množství punče) či špetku soli.
- Nevzhledný, zakalený punč je následkem toho, že jste do hrnce přidali ovoce. To se do punče přidává až při nalévání do kelímků či hrnků. Jedinou možností nápravy je jeho scezení přes plátýnko, což vám může alespoň trošku pomoci.
- Pokud jste se napili punče a hned vás v ústech překvapila odporně hořká chuť, je to důsledek zásadní chyby, a to příliš dlouhého louhování koření (skořice, badyánu a hřebíčku) v obsahu hrnce. Zde už bohužel není možnost nápravy, pro příště si však zapamatujte, že koření se v punči louhuje jen pár minut.
- Punč bez alkoholu? Ano, i takové pochybení existuje. Možná vás to pobavilo, jenže pravdou je, že alkohol se vypařuje již od 78,3 °C. Pokud jste tedy přivedli punč k bodu varu vody, věřte, že z něj máte zahřívací nápoj - bezalkoholový, byť s příchutí použitého alkoholu. Cukry a aroma z něj v punči zůstanou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mějte na paměti, že ovoce v punči rychle natáhne chuť nápoje, ale také obsažený alkohol. Proto ho nedávejte dětem - příprava dětského punče je snadná jako facka a u stánků mívají i bezalkoholové verze tohoto nápoje. Pro inspiraci vám přinášíme videorecept na vánoční punč, jehož přípravu zvládne i naprostý začátečník.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře