Jak uvařit za málo peněz aneb kdo šetří má za tři. Poradíme několik úsporných receptů
Šetřit je třeba v každé době, ale v té současné je to často zmiňované téma. Potraviny nejsou levné a proto vám tímto článkem chceme poradit, jak se dobře najíst a přitom mnoho neutratit. Přinášíme přehled levných jídel.
Je dobré si vaření promyslet a naplánovat. Nevařit zbytečně mnoho jídla, které se nesní. Maso z kostí lze po vývaru použít do dalšího jídla. Vařit polévky nebo omáčky, které zasytí. Nekupovat zvlášť porce, ale celý kus masa nebo celé kuře, které si doma rozporcujeme a využijeme celé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky
Hlavní výhodou polévek je, že získáme hodně jídla z malého množství surovin. Připravujeme–li masový vývar, můžeme použít drůbeží skelet a maso z něj zpracovat třeba do rizota. U hovězích morkových kostí můžeme dál zpracovat morek. Usazený tuk na zchladlé polévce lze sebrat a použít místo oleje při smažení nebo ho namazat na chleba.
Bramborová jídla
Brambory nemusíme mít jen jako přílohu, můžeme je zakomponovat do celého pokrmu. Skvěle chutnají zapečené nebo vařené a smíchané s dalšími surovinami. Jsou levné a zasytí. Dají se připravit na mnoho způsobů a hodí se ke spoustě jídel.
Zeleninová jídla
Je finančně výhodné kupovat sezónní zeleninu. V zimě zakomponujte do pokrmů mrkev, červenou řepu a zelí, v létě zase čerstvá rajčata, papriky a okurky. Vyplatí se také koupě mražené zeleniny a to jak jednodruhové, tak i v různých směsích.
Bezmasá jídla
Ať už je vaší motivací pro bezmasá jídla snaha ušetřit, odlehčit jídelníček nebo je to váš životní postoj, rozhodně je z čeho vybírat a jak maso nahradit. Do jídel můžete zakomponovat tofu, tempeh nebo seitan. Jsou chutné, výživné a zdravé.
Masitá jídla
I na mase můžete ušetřit. Kvalitně se dají zpracovat i levnější části masa jako je kližka, ořez, který můžete umlet, nebo skelety. Chutná jídla se dají připravit i z vnitřností. Ušetříte také zakoupením větší části masa, které podle potřeby naporcujete a užijete ve více jídlech.
Těstoviny a rýže
Těstoviny i rýže jsou univerzální přílohou k omáčkám, k masu, hodí se do zapékaných jídel i do různých směsí. Oblíbený je také těstovinový salát, který můžeme připravit k večeři, a co zbyde, to si můžeme druhý den vzít do práce nebo do školy.
Pokud před vařením plánujeme a přemýšlíme dopředu, můžeme ušetřit nemalé peníze. Není to ale jen o levných surovinách. Mnohdy je lepší koupit si kvalitnější surovinu, kterou ale na rozdíl od té levné zpracujeme celou a ještě si pochutnáme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
3 časté chyby při porcování drůbeže: Poradíme, na co si dát pozor
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Black Friday Toprecepty.cz a Apetit: Nakupte kuchařky s až 50% slevou a připravte tak sobě i ostatním krásné Vánoce
Komentáře