Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Během horkých letních dnů často hledáme pro chvíli odpočinku stinné místo. Daný okamžik umocní ledové osvěžení v podobě nanuku, který jsme si sami vyrobili. Přípravu domácích nanuků však mohou provázet chyby.

Není nic lepšího, než dokonalé osvěžení v podobě výborných domácích nanuků. Ty si můžeme vyrobit přesně na míru - podle oblíbených kombinací chutí, ale i struktury a polev. Poradíme vám, jak se vyvarovat chyb při jejich domácí výrobě.

6 chyb při výrobě domácích nanuků

Zdánlivě banální chyby mohou vyústit v nanuky nedobré chuti i konzistence. Předejděte zbytečným chybám a dopřejte si ledové mlsání kdykoliv vás přepadne chuť nebo vás dožene úmorné vedro. Na následujících řádcích poradíme, jak na to.

  1. Nedodržením poměru surovin může namísto chladivého osvěžení přijít nepříjemná ledová sprcha v podobě chuťově mdlých nebo rychle roztávajících nanuků. Vsaďte proto na osvědčené recepty a bez zkušeností neexperimentujte.
  2. Trápí vás nanuky, které ne a ne zmrznout? Pak jste to nejspíš přehnali s množstvím cukru. Na sladkosti můžete nanukům přidat medem nebo sladkým ovocem, nikoliv cukrem - ten má totiž nemrznoucí vlastnosti.
  3. Nedobré kusy ledu v nanucích nikoho nenadchnou. To způsobují velké kusy ovoce, jehož šťavnatá dužina se změní v led. Proto ovoce rozmixujte dohladka.
  4. Nanuky vložte ihned po výrobě do mrazáku, abyste zachovali jejich konzistenci (v případě smetanových či tvarohových nanuků). Ponecháním na pracovní ploše opravdu nedocílíte lepšího prolnutí chutí jednotlivých ingrediencí.
  5. Každý touží po tom, aby jeho domácí produkty byly dokonalé na pohled, ale i chuťově. Pokud byste rádi nanuky s čokoládovou polevou, je velkou chybou je v čokoládě namáčet, pokud nejsou zcela ztuhlé. Nechte je do druhého dne v mrazáku, poté je vyjměte, polijte čokoládou a zase vraťte k ledu.
  6. Pozor na dobu skladování - nanuky jsou chutné po dobu zhruba 2 měsíců, poté začínají ztrácet nejen na chuti, ale i na konzistenci.

Tip1: Lepší než mřížka k odkapání polevy je pečicí papír, na který polité nanuky položíte. Z mřížky se hůře oddělávají, ta na nich navíc zanechá nehezké rýhy.

Tip2: Nedisponujete tvořítky či formičkami na nanuky? Žádný problém! Skvěle poslouží kelímky do jogurtů a plastové lžičky (kovové byste neudrželi v prstech).

Skvělé nanuky můžete připravit bez sebemenší námahy - stačí nakrájet meloun na trojúhelníčky, zapíchnout do nich dřívka a nechat je zamrazit. Melounovými nanuky to však nekončí, také přezrálé ovoce je skvělou ingrediencí pro ledové osvěžení. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli