Chalva patří mezi nejstarší orientální cukrovinky, ale v moderní verzi nestárne
Chalva je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Původně se připravovala z rostlinného výluhu obsahujícího saponin, z cukerného roztoku a sezamové pasty. Dnes se vyrábí z pražených semen a cukru.
Chalva má specifickou strukturu - drolí se a lístkuje. Patří mezi sladké cukrovinky, které jíme po maličkých kouscích, ale pak nevíme, kdy přestat. Orientální pochoutku koupíme v obchodě, ale šikovná kuchařka se může pokusit o její domácí výrobu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho se skládá chalva
Základem chalvy jsou oříšky (pistácie, mandle) nebo pražená semínka (slunečnice, sezam), ale také arašídy. Další důležitou ingrediencí je cukr nebo med, tahini pasta a dochucovadla - vanilka, kakao. Domácí chalvu připravíme ze všech uvedených ingrediencí v libovolném poměru - odrazíme se od množství sezamové pasty, do které přimícháme ostatní suroviny, popřípadě celé či sekané ořechy.
Připravenou směs navrstvíme do formy nebo menších formiček a dáme do lednice ztuhnout.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře