Trhanec s ovocnou šťávou podle ČSN: Vaječné těsto polité sirupem si oblíbíte
Trhanec představuje výborný sladký pokrm, který děti naprosto zbožňují, avšak nepohrdnou jím ani dospělí. Připravte si ho podle známé klasiky, kterou jsou ČSN. Už při prvním soustu ucítíte závan vzpomínek a nostalgie.
Co si představit pod pojmem trhanec? Těstíčko z vajec, mouky a rozinek nedbale natrhané, servírované s popraškem moučkového cukru a přelivem z ovocného sirupu. Není však výjimkou jeho dozdobení čerstvým ovocem a lístky máty.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit trhanec s ovocnou šťávou podle ČSN
Na 4 porce budete potřebovat 4 vejce, špetku soli, 600 g mléka, 360 g polohrubé mouky, 24 g rozinek, 24 g cukru krupice, 120 g tuku, cukr moučku na posypání a oblíbený ovocný sirup na podlití.
- Vejce rozklepněte a pečlivě oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, do kterého zašlehejte krupicový cukr. Žloutky jemně osolte, rozšlehejte, přilijte do nich mléko a za stálého míchání přisypávejte prosátou mouku.
- Do vzniklého těstíčka zamíchejte spařené či v rumu naložené rozinky a jemně vmíchejte oslazený bílkový sníh, který zajistí nadýchanost trhance.
- Připravené těstíčko vlévejte na rozehřátou pánev s tukem a tenké placičky opékejte z obou stran. Pomocí vidliček je pak roztrhejte na menší kousky, pocukrujte a podlijte ovocným sirupem, lehce rozředěným vařící vodou.
Tip1: Sirup použijte váš oblíbený, nemusíte se však vůbec bát použít ani šťávu z kompotu, kterou není potřeba nijak ředit. Pokrm na talíři pak můžete ozdobit kousky kompotovaného nebo čerstvého ovoce.
Tip2: Trhanec lze servírovat jako hlavní chod, ale i jako moučník, kdy se podává 1/3 dávky hlavního jídla, tedy zhruba 100 g.
Nechte se hýčkat chutnými jídly a dopřejte si to, na co máte chuť. Jestliže vás trhanec oslovil, směle do toho - během chvilky zvládnete mít na stole chutný pokrm, na kterém si pošmákne celá rodina. Také je skvěle sytý - co víc si přát?
Komentáře