Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté knedlíky: Ochutnejte pochoutku se zelím a bůčkem jako od babičky
Zdroj: Toprecepty

Chlupaté knedlíky přidávají nový rozměr do debaty o tom, zda jde o knedlík, nebo o nok. V názvu sice mají „knedlík“, ale vzhledem připomínají spíše chlupatý nok. Věříme, že by to mohla být dlouhá debata. Pojďte se podívat, jak je připravit - a pak se rozhodněte sami.

Naše babičky vždy věděly, jak si pochutnat tak, aby nic nepřišlo nazmar. Chlupaté knedlíky dělaly z vařených brambor, ale tajemství jejich „chlupatého“ vzhledu spočívá v tom, že část brambor nastrouhaly syrových. A protože byly hospodárné, z vody po vaření knedlíků často vznikla i polévka zvaná Psí vejkrop.

Suroviny na chlupaté knedlíky

Na chlupaté knedlíky budete potřebovat 400 g vařených brambor, k tomu ještě 500 g brambor syrových, 200g hrubé mouky, jedno vejce a trošku soli. Chcete-li si projít podrobnější návod, mrkněte na článek, jak na chlupaté knedlíky. V tomto článku bude návod jednodušší i s receptem na dušené zelí, také nebude chybět praktický videonávod, který uvádí recept s polovičním množstvím surovin.

Jak udělat chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky podle tohoto receptu (viz videonávod níže) zamícháte do dušeného zelí, na které budete potřebovat 250–300 g kysaného zelí (asi 1 sklenici), 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 oloupané rajče, špetku kmínu, špetku soli a olej nebo sádlo podle potřeby. K dokončení pak použijte 500 g vařeného uzeného bůčku a 1 velkou cibuli osmaženou dozlatova

  1. Nejdříve si připravte dušené zelí. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na malém množství oleje ji mírně osmažte dozlatova. Na takto připravený základ vložte kysané zelí, přidejte nakrájené rajče bez slupky, kmín, cukr i sůl a krátce orestujte.

  2. Poté podlijte malým množstvím vody a duste doměkka asi 1 hodinu. Jakmile se tekutina vydusí, zaprašte zelí lžící hladké mouky a ještě krátce poduste, aby směs zhoustla.

  3. Nyní připravte chlupaté knedlíky. Uvařené brambory rozšťouchejte nebo nastrouhejte najemno. Syrové brambory nastrouhejte zvlášť, několikrát je propláchněte studenou vodou přes husté síto, důkladně vymačkejte a přidejte k vařeným bramborám.

  4. Do směsi brambor přidejte mouku, vejce a sůl, poté vypracujte husté těsto. Z těsta tvarujte malé šišky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte přibližně 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

  5. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou a rovnou je promíchejte s teplým zelím. Nakonec přidejte nasekané uzené maso a osmaženou cibulku, vše dobře promíchejte a podávejte.

Pokud stále ještě cítíte nejistotu, jak na chlupaté knedlíky, podívejte se, jak předejít nejčastějším chybám při jejich přípravě. Věříme, že se vám knedlíky povedou a budou přesně podle vašich představ. Budeme rádi, když své zkušenosti s jejich přípravou napíšete do komentářů. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky