Chlupaté knedlíky: Ochutnejte pochoutku se zelím a bůčkem jako od babičky
Chlupaté knedlíky přidávají nový rozměr do debaty o tom, zda jde o knedlík, nebo o nok. V názvu sice mají „knedlík“, ale vzhledem připomínají spíše chlupatý nok. Věříme, že by to mohla být dlouhá debata. Pojďte se podívat, jak je připravit - a pak se rozhodněte sami.
Naše babičky vždy věděly, jak si pochutnat tak, aby nic nepřišlo nazmar. Chlupaté knedlíky dělaly z vařených brambor, ale tajemství jejich „chlupatého“ vzhledu spočívá v tom, že část brambor nastrouhaly syrových. A protože byly hospodárné, z vody po vaření knedlíků často vznikla i polévka zvaná Psí vejkrop.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na chlupaté knedlíky
Na chlupaté knedlíky budete potřebovat 400 g vařených brambor, k tomu ještě 500 g brambor syrových, 200g hrubé mouky, jedno vejce a trošku soli. Chcete-li si projít podrobnější návod, mrkněte na článek, jak na chlupaté knedlíky. V tomto článku bude návod jednodušší i s receptem na dušené zelí, také nebude chybět praktický videonávod, který uvádí recept s polovičním množstvím surovin.
Jak udělat chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky podle tohoto receptu (viz videonávod níže) zamícháte do dušeného zelí, na které budete potřebovat 250–300 g kysaného zelí (asi 1 sklenici), 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 oloupané rajče, špetku kmínu, špetku soli a olej nebo sádlo podle potřeby. K dokončení pak použijte 500 g vařeného uzeného bůčku a 1 velkou cibuli osmaženou dozlatova.
-
Nejdříve si připravte dušené zelí. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na malém množství oleje ji mírně osmažte dozlatova. Na takto připravený základ vložte kysané zelí, přidejte nakrájené rajče bez slupky, kmín, cukr i sůl a krátce orestujte.
-
Poté podlijte malým množstvím vody a duste doměkka asi 1 hodinu. Jakmile se tekutina vydusí, zaprašte zelí lžící hladké mouky a ještě krátce poduste, aby směs zhoustla.
-
Nyní připravte chlupaté knedlíky. Uvařené brambory rozšťouchejte nebo nastrouhejte najemno. Syrové brambory nastrouhejte zvlášť, několikrát je propláchněte studenou vodou přes husté síto, důkladně vymačkejte a přidejte k vařeným bramborám.
-
Do směsi brambor přidejte mouku, vejce a sůl, poté vypracujte husté těsto. Z těsta tvarujte malé šišky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte přibližně 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
-
Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou a rovnou je promíchejte s teplým zelím. Nakonec přidejte nasekané uzené maso a osmaženou cibulku, vše dobře promíchejte a podávejte.
Pokud stále ještě cítíte nejistotu, jak na chlupaté knedlíky, podívejte se, jak předejít nejčastějším chybám při jejich přípravě. Věříme, že se vám knedlíky povedou a budou přesně podle vašich představ. Budeme rádi, když své zkušenosti s jejich přípravou napíšete do komentářů. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře