10 chyb při grilování masa: Doba naložení i styl otáčení masa ovlivňuje výsledek
Při grilování očekáváme dokonale šťavnaté a krásně propečené kusy masa, na kterých si skvěle pochutnáme. Ne vždy se však zadaří - maso může být suché a tvrdé jako podrážka, ale také chuťově mdlé nebo připálené.
Grilování patří mezi nejoblíbenější kratochvíle během slunečných a teplých dnů. Proč by ne, vždyť je to jedinečná možnost užít si čas na čerstvém vzduchu, v přítomnosti svých blízkých a navíc s delikátním jídlem. Pokud se omylem nedopouštíme chyb, které nám radost z přípravy jídla zcela zhatí. Jak na ně vyzrát, vám nyní poradíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při grilování masa
Během grilování masa se můžete dopustit řady chyb, pokud však budete vědět, které to jsou, snadno jim předejdete. Nemějte obavy, nejde o nic složitého.
- Zapomeňte na naložené maso ze supermarketů. Obsahuje více umělých "šmakulád" než kvalitních ingrediencí. Volte kvalitní, čerstvé maso od řezníka.
- Kupovaná marináda? Ani náhodou! Doma připravená je zdravější, ale i chutnější.
- Za mdlou a nevýraznou chutí masa stojí chybné ochucení - zatímco u ryb je žádoucí pouze to jemné, u kuřecího a vepřového se nemusíte bát "přitlačit". Pokud jste se rozhodli maso marinovat, nechte ho uležet nejlépe přes noc.
- Tuk či marináda neustále odkapávající na horké uhlíky ohrožují naše zdraví, proto z masa před marinováním či grilováním ořežte přebytečný tuk, marinádu z něj před vložením na gril otřete a nepotírejte ho další várkou - je to zbytečné.
- Píchání do masa je jedním z největších hříchů, kterých se během grilování masa můžete dopustit. Maso přijde o tolik potřebnou šťávu a bude suché.
- Právě rozpálený gril v žádném případě není připraven k použití. Správná teplota je pro grilování zásadní - co je víc, než dokonale propečené maso?
- Pamatujte, že maso nepatří na oheň, nejsou to špekáčky. Stejně tak ho negrilujte příliš dlouhou dobu, jinak bude zcela vysušené, tuhé a nedobré.
- Tak trochu jste se pozapomněli a maso jste nechtěně připálili? Už ho nejezte, není to dobré ani chuťově, ani po zdravotní stránce.
- Ryby jsou jako dělané k přípravě na grilu. Abyste si na nich však mohli pochutnat, je potřeba rošt předem potřít olejem, jinak se k němu ryby připečou.
- Porcování masa ihned po vyndání z grilu kazí celou vaši snahu o vynikající jídlo. Přijde totiž o většinu šťávy a zůstane vám suchá podrážka. Maso nechte nejprve zhruba 10 minut odpočinout a až poté do něj zakrojte. Rozdíl poznáte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře