Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při grilování očekáváme dokonale šťavnaté a krásně propečené kusy masa, na kterých si skvěle pochutnáme. Ne vždy se však zadaří - maso může být suché a tvrdé jako podrážka, ale také chuťově mdlé nebo připálené.

Grilování patří mezi nejoblíbenější kratochvíle během slunečných a teplých dnů. Proč by ne, vždyť je to jedinečná možnost užít si čas na čerstvém vzduchu, v přítomnosti svých blízkých a navíc s delikátním jídlem. Pokud se omylem nedopouštíme chyb, které nám radost z přípravy jídla zcela zhatí. Jak na ně vyzrát, vám nyní poradíme.

Chyby při grilování masa

Během grilování masa se můžete dopustit řady chyb, pokud však budete vědět, které to jsou, snadno jim předejdete. Nemějte obavy, nejde o nic složitého.

  1. Zapomeňte na naložené maso ze supermarketů. Obsahuje více umělých "šmakulád" než kvalitních ingrediencí. Volte kvalitní, čerstvé maso od řezníka.
  2. Kupovaná marináda? Ani náhodou! Doma připravená je zdravější, ale i chutnější.
  3. Za mdlou a nevýraznou chutí masa stojí chybné ochucení - zatímco u ryb je žádoucí pouze to jemné, u kuřecího a vepřového se nemusíte bát "přitlačit". Pokud jste se rozhodli maso marinovat, nechte ho uležet nejlépe přes noc.
  4. Tuk či marináda neustále odkapávající na horké uhlíky ohrožují naše zdraví, proto z masa před marinováním či grilováním ořežte přebytečný tuk, marinádu z něj před vložením na gril otřete a nepotírejte ho další várkou - je to zbytečné.
  5. Píchání do masa je jedním z největších hříchů, kterých se během grilování masa můžete dopustit. Maso přijde o tolik potřebnou šťávu a bude suché.
  6. Právě rozpálený gril v žádném případě není připraven k použití. Správná teplota je pro grilování zásadní - co je víc, než dokonale propečené maso?
  7. Pamatujte, že maso nepatří na oheň, nejsou to špekáčky. Stejně tak ho negrilujte příliš dlouhou dobu, jinak bude zcela vysušené, tuhé a nedobré.
  8. Tak trochu jste se pozapomněli a maso jste nechtěně připálili? Už ho nejezte, není to dobré ani chuťově, ani po zdravotní stránce.
  9. Ryby jsou jako dělané k přípravě na grilu. Abyste si na nich však mohli pochutnat, je potřeba rošt předem potřít olejem, jinak se k němu ryby připečou.
  10. Porcování masa ihned po vyndání z grilu kazí celou vaši snahu o vynikající jídlo. Přijde totiž o většinu šťávy a zůstane vám suchá podrážka. Maso nechte nejprve zhruba 10 minut odpočinout a až poté do něj zakrojte. Rozdíl poznáte.

Správně marinované maso, včasná příprava všech potřeb a pomůcek, skvělé přílohy včetně zeleninových salátů, chutné domácí dresinky a především dobrá nálada - to jsou ty nejdůležitější body, jak si užít pohodové chvíle plné dobrého jídla s rodinou a přáteli. Vyzkoušíte grilovanou krkovičku podle názorného videonávodu?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli