Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud nakupujeme maso, vždy si pečlivě hlídáme datum spotřeby. Je také dobré si maso prohlédnout, jestli nemá nezdravou barvu nebo neleží ve větším množství tekutiny. Nejlepší je nakupovat u osvědčeného řezníka.

V první řadě bychom měli vědět, jak má kupované maso vypadat. Jakou má mít barvu i strukturu. Jedině tak můžeme správně vyhodnotit, jestli vybrané maso je v pořádku. Proto jsme se v našem článku zaměřili na jednotlivé druhy masa a řekneme si, jak má maso vypadat.

Jak poznat kvalitní maso

Jednotlivé druhy masa se od sebe liší barvou i obsahem tuku. Maso by nemělo obsahovat žádné další složky, což si můžete ověřit na etiketě. 

  • Čerstvé hovězí maso má tmavě červenou barvu, tuk je bílý. Maso je na řezu lesklé, s patrným mramorováním. Pokud je maso hodně tmavé, může být i suché, jedná se o vyzrálé maso, které je připraveno přímo k použití. 
  • Vepřové maso by mělo mít tmavě růžovou barvu, na řezu je lesklé a hladké s mramorovanou strukturou. Tuk je bílý a jeho množství odpovídá druhu masa.
  • Drůbeží maso je světle růžové až načervenalé, v závislosti na druhu drůbeže. Na dotek je měkké a pružné
  • Při nákupu masa věnujeme pozornost neporušenosti obalu a vzhledu masa. V žádném případě nekupujeme maso nazelenalé, zašedlé či jinak nevzhledné, i když trvanlivost na obalu bude v pořádku.
  • Je dobré znát i původ masa, protože pokud zvíře prožilo svůj život v dobrých životních podmínkách (používá se pojem welfare), je jeho maso chutnější a kvalitnější.

Pokud máme možnost, kupujeme maso přímo od chovatele nebo u osvědčeného řezníka. Ten nám navíc i poradí s výběrem vhodného druhu masa, maso si můžeme prohlédnout ze všech stran, také si k němu přivonět. Řezník navíc mívá k dostání méně časté druhy masa. Jedním z nich jsou hovězí líčka, která si můžete připravit podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více