Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Zdroj: Toprecepty

Možná ještě ryzce neznáte, avšak houbaři mají jasno - jedná se o jednu z nejchutnějších hub. Poradíme, jak ryzce v lese poznat, jaké druhy ryzců jsou nejlepší na kuchyňské zpracování a jak je co nejlépe připravit.

Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto houby jednou ochutnáte, už je vícekrát v lese nepřehlédnete. 

Jaké ryzce sbírat

Ryzce vzhledem připomínají holubinky. K nejchutnějším patří tři druhy:

  1. Ryzec pravý má oranžový klobouk a vytéká z něj oranžové mléko.
  2. Ryzec syrovinka (název odvozen z možnosti přímé konzumace za "syrova") je hnědočervený a má bílé lepkavé mléko, které je cítit po slanečkách.
  3. Posledním jedlým je ryzec smrkový, který má kořeněnou chuť a vzhledem se velmi podobá ryzci pravému.  

Při sbírání dávejte pozor, ať se mlékem neumažete, dělá na oblečení totiž těžko odstranitelné skvrny. 

Jak ryzce co nejchutněji připravit

Tato atraktivní houba nám nabízí různé možnosti upravení:

  • Ideální kulinářská úprava je ryzce jednoduše osolit, okmínovat a opéct přímo na plotně buď na sucho, nebo na tuku, másle či sádle.
  • Dají se též potřít různými marinádami z koření a bylinek a upravit na grilu.
  • Ryzec smrkový je delikatesa ve sladkokyselém nálevu připraveném z octa. Využití má ale i další.
  • Ze všech druhů ryzců je vynikající tzv. "falešná račí polévka", která má nezaměnitelnou chuť.
  • Pokud máte rádi křupavé houby, vyzkoušejte udělat z ryzců škvarky. Podávají se na chleba se sádlem. 

Léčivé účinky

Ryzce nebodují jen v kuchyni. Své ceněné místo mají i v lékařství. Patří k účinným přírodním antibiotikům s protizánětlivými účinky a na podporu imunity. Konzumací těchto hub proto uděláme něco dobrého i pro své zdraví. 

 
Vyzkoušejte náš recept na smetanový houbový pekáček, který bude nejen z ryzců velkou pochoutkou. Dobrou chuť. 

 

 

 

 

 

 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie