Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebíčky a jednohubky jsou neodmyslitelnou součástí nejrůznějších sešlostí, oslav, ale i rodinné pohody. V následujícím článku vám poradíme, jak se snadno vyvarovat častých chyb při jejich přípravě.

Na chlebíčku či jednohubce si smlsne každý moc rád. Pohoštění však musí být vizuálně lákavé, chuťově vyvážené a prakticky připravené. V opačném případě se může stát, že nám zbydou tácy s chlebíčky téměř nedotčené - a to by byla škoda.

Chyby při přípravě chlebíčků a jednohubek

Provedeme vás těmi nejčastějšími pochybeními, kterých se můžete při přípravě těchto dobrot dopustit. Nemějte však obavy, lze jim snadno předejít.

  1. Kvalitu použitých surovin nejspíš nemusíme ani zmiňovat, to je jasné. Hlídejte si však i jejich čerstvost. Nic nevypadá na chlebíčku hůř než oschlá šunka či sýr.
  2. Pečivo by mělo být nejlépe den staré - to dnešní, čerstvé, je příliš nadýchané a měkké, navíc se při krájení hodně drobí. Druhý den jsou veky i rohlíky o poznání pevnější, což oceníte hlavně u chlebíčků, které pak krásně drží tvar.
  3. Tloušťka plátků pečiva hraje ve výsledku opravdu velkou roli. Příliš tenké plátky pečiva je prohýbají a často i trhají pod tíhou pomazánek, salátů a zdobení. Krájejte proto rohlíky i veku na alespoň 1 cm (a více) silné plátky.
  4. Saláty a pomazánky z hrubě pokrájených surovin jsou pochybením, kvůli kterému nebude podmaz držet na pečivu. Obojí je potřeba připravovat z jemně nakrájených či nastrouhaných ingrediencí.
  5. Pozor na vodnaté mazání na pečivo, rozmočené chlebíčky nikdo jíst nebude.
  6. Nekombinujte příliš mnoho surovin - na chuti tím občerstvení nepřidáte, naopak. Vsaďte na jednoduché pomazánky či saláty a ještě jednodušší zdobení.
  7. Nešetřete na základní vrstvě pomazánky či salátu - jedině tak nebudou chlebíčky a jednohubky suché. Na druhou stranu to s množstvím ani nepřehánějte, aby se veka pod množstvím surovin nepropadala. Zkrátka všeho s mírou.
  8. Pokud připravujete chlebíčky pár hodin před příchodem návštěvy, myslete na jeho správné uskladnění. Oschlé či promočené chlebíčky nikoho nenadchnou, proto přednostně používejte hustější pomazánky či saláty a chlebíčky skladujte přikryté v nádobě či pod potravinářskou fólií v chladu, nejlépe v lednici.

Na přípravu obložených chlebíčků a jednohubek si můžete přizvat na pomoc děti. Divili byste se, jak krásné a zároveň chutné kombinace dokážou vymyslet! Pro další inspiraci jsme pro vás vybrali videorecept na silvestrovské jednohubky rybičkové.

Komentáře