8 chyb při přípravě chlebíčků a jednohubek: Poradíme, jak na bezchybné pohoštění
Chlebíčky a jednohubky jsou neodmyslitelnou součástí nejrůznějších sešlostí, oslav, ale i rodinné pohody. V následujícím článku vám poradíme, jak se snadno vyvarovat častých chyb při jejich přípravě.
Na chlebíčku či jednohubce si smlsne každý moc rád. Pohoštění však musí být vizuálně lákavé, chuťově vyvážené a prakticky připravené. V opačném případě se může stát, že nám zbydou tácy s chlebíčky téměř nedotčené - a to by byla škoda.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě chlebíčků a jednohubek
Provedeme vás těmi nejčastějšími pochybeními, kterých se můžete při přípravě těchto dobrot dopustit. Nemějte však obavy, lze jim snadno předejít.
- Kvalitu použitých surovin nejspíš nemusíme ani zmiňovat, to je jasné. Hlídejte si však i jejich čerstvost. Nic nevypadá na chlebíčku hůř než oschlá šunka či sýr.
- Pečivo by mělo být nejlépe den staré - to dnešní, čerstvé, je příliš nadýchané a měkké, navíc se při krájení hodně drobí. Druhý den jsou veky i rohlíky o poznání pevnější, což oceníte hlavně u chlebíčků, které pak krásně drží tvar.
- Tloušťka plátků pečiva hraje ve výsledku opravdu velkou roli. Příliš tenké plátky pečiva je prohýbají a často i trhají pod tíhou pomazánek, salátů a zdobení. Krájejte proto rohlíky i veku na alespoň 1 cm (a více) silné plátky.
- Saláty a pomazánky z hrubě pokrájených surovin jsou pochybením, kvůli kterému nebude podmaz držet na pečivu. Obojí je potřeba připravovat z jemně nakrájených či nastrouhaných ingrediencí.
- Pozor na vodnaté mazání na pečivo, rozmočené chlebíčky nikdo jíst nebude.
- Nekombinujte příliš mnoho surovin - na chuti tím občerstvení nepřidáte, naopak. Vsaďte na jednoduché pomazánky či saláty a ještě jednodušší zdobení.
- Nešetřete na základní vrstvě pomazánky či salátu - jedině tak nebudou chlebíčky a jednohubky suché. Na druhou stranu to s množstvím ani nepřehánějte, aby se veka pod množstvím surovin nepropadala. Zkrátka všeho s mírou.
- Pokud připravujete chlebíčky pár hodin před příchodem návštěvy, myslete na jeho správné uskladnění. Oschlé či promočené chlebíčky nikoho nenadchnou, proto přednostně používejte hustější pomazánky či saláty a chlebíčky skladujte přikryté v nádobě či pod potravinářskou fólií v chladu, nejlépe v lednici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na přípravu obložených chlebíčků a jednohubek si můžete přizvat na pomoc děti. Divili byste se, jak krásné a zároveň chutné kombinace dokážou vymyslet! Pro další inspiraci jsme pro vás vybrali videorecept na silvestrovské jednohubky rybičkové.
Komentáře