Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit červenou řepu: Jednoduchý postup
Zdroj: TopRecepty.cz

Kořenová zelenina je typická pro období podzimu. Sklízí se mrkev, petržel, cibule, ale také červená řepa. Na tu bychom neměli zapomínat, protože je tělu velmi přínosná. Zkuste si ji letos zavařit v nálevu, který je ovoněný několika druhy koření. Překvapí vás svou výraznou chutí a vy řepu můžete po celou zimu využít jako doplněk k pečenému masu či zapečeným těstovinám.

Červená řepa je velmi oblíbená zelenina, která je vyhledávána pro svou typickou chuť a také látky prospěšné pro naše zdraví. V kuchyni je velmi variabilní a neměli bychom se bát s ní experimentovat. Připravit si ji můžete pečenou, přimíchanou do pomazánek nebo ji zakomponovat i do sladkých dezertů. Určitě však nešlápnete vedle, když se ji rozhodnete zavařit a díky tomu si ji uschováte na zimu.

Jak si připravit voňavou červenou řepu do skleniček 

Na základní dávku budeme potřebovat osm kilo červené řepy. Nálev si připravíme den dopředu, a to z: 1 l octa, 2 l vody, 100 g soli, 450 g cukru krupice, 8 g anýzu, 12 g kmínu a 12 g fenyklu.
  • Suroviny na nálev svaříme v hrnci. Nálev necháme přikrytý i s kořením odstát do druhého dne, aby se uvolnily chutě koření.
  • Řepu omyjeme a ve vodě uvaříme i se slupkou do poloměkka.
  • Vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme podle potřeby (kolečka, kostičky). Poté narovnáme do vymytých sklenic. Zalijeme přecezeným nálevem, okraje sklenic dobře otřeme, pak je zavíčkujeme a sterilujeme cca 20 minut na teplotu 80 °C.
Pokud si stále nevíte rady, jak sterilovanou řepu připravit, zhlédněte náš video-recept, ve kterém je vše názorně předvedeno.

Jaké recepty z červené řepy nejraději používáte vy? Budeme rádi, když se s námi o ně podělíte do komentáře pod článkem.

Komentáře

Další tipy a triky