Chyby při přípravě kysaného zelí jako přílohy: Poradíme, na co si dát pozor
Domácí kysané zelí je úžasnou pochoutkou, která zároveň přináší zdravotní benefity našemu tělu. Jíst se totiž může zasyrova. Připravit ho lze i jako přílohu, ovšem pozor na časté chyby, kterých se můžete dopustit.
Možná se to nemusí zdát, ale kysané zelí má v kuchyni opravdu nespočet možností využití. Chutné je zasyrova, ale také v plackách, segedínském guláši, s noky nebo v podobě přílohy. Jak ho však připravit v podobě přílohy bezchybně?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě kysaného zelí jako přílohy
Na následujících řádcích vás seznámíme s nejčastějšími chybami, kterých se kuchtíci dopouštějí při přípravě přílohy z kysaného zelí. Nebojte, snadno jim předejdete.
- Kvalita zelí je přímo úměrná chuti i vzhledu hotové přílohy. Vsaďte na kvalitní zelí a pokud máte možnost, sežeňte si nejlépe to domácí, poctivě připravené.
- Dlouhé pásky zelí se špatně servírují a následně i konzumují, a to nejen dětem, ale i dospělým. Proto zelí před další úpravou nakrájejte na kratší kousky.
- Zvýšenou pozornost věnujte kyselosti kysaného zelí, především u toho kupovaného. Pokud má silně kyselý říz, před zpracováním ho propláchněte.
- Podlévání zelí je ošemetné - podlévejte ho jen minimálním množstvím tekutiny, abyste daného kroku posléze nelitovali. Zelí jí totiž moc nepotřebuje.
- Nezahušťujete? Jedná se o pochybení - jedině správně zahuštěné zelí nebude pouštět nežádoucí tekutinu na talíř. Také skvěle natáhne chuť šťávy z masa.
- Zahušťování zelí je pak zvláštní kapitolou. Nikdo nechce v příloze nacházet nevzhledné a nedobré hrudky po nesprávném zahuštění moukou. Tu nejprve pečlivě rozšlehejte v tekutině odebrané ze zelí (nebo ve vodě), až poté hladkou směs nalijte do zelí v hrnci. Nezapomeňte ho řádně provařit pro odstranění nežádoucí moučné chuti. Vhodnější je zahuštění zelí nastrouhanou bramborou.
- Nepodceňujte průběžné ochutnávání, zelí musí být ochucené v dokonalé rovnováze kyselé a sladké chuti. K tomu vám dopomůže cukr, případně i ocet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nevěřili bychom vám, kdybyste nyní tvrdili, že jste během čtení článku nedostali chuť na pořádně propečené, šťavnaté maso se zelím a knedlíkem. A tak pro vás máme inspiraci na (nejen) nedělní oběd v podobě videoreceptu na kuře na zelí:
Komentáře