8 chyb při vaření dýňové polévky: Nepodceňujte její konzistenci ani dochucení
Dýňová polévka je známá také jako dýňový krém pro svou dokonale hustou konzistenci. V sezóně si tak na ní můžeme pochutnat v nejedné restauraci, stejně jako na dýňovém latte. A jak při vaření této polévky nechybovat?
Jakmile přijde čas sklízení dýní, horlivě přemýšlíme, co s nimi. Výhodou je, že dýně můžeme zcela bez obav skladovat. Jejich zpracování má téměř nekonečně mnoho možností. Kromě sterilace či pečení je z nich vynikající dýňová polévka.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při vaření dýňové polévky
V následujících bodech najdete popis nejčastějších chyb při přípravě dýňového krému, a to včetně jejich řešení či praktických tipů, jak jim velmi snadno předejít.
- Nepodceňujte výběr dýně - ta musí být správně zralá a nesmí nést žádné známky plísně či hniloby. Lehké poškození však není problém.
- Nezapomeňte na prvotní přípravu dýně, kterou je potřeba oloupat, zbavit semen i vnitřních "nitek" a nakonec nakrájet. Pozor, dýni hokaido loupat nemusíte, její slupka během vaření krásně změkne.
- Dýni krájejte na stejně velké kostičky, aby během vaření změkly všechny za přibližně stejný čas. Předejdete tak tvrdým kouskům dýně mezi těmi měkkými.
- V jednoduchosti je krása, to samé pak platí i o ochucení dýňové polévky. Nepřebíjejte chuť dýně, je potřeba ji podtrhnout. Vsaďte na základní koření a nepřehánějte to s ním. Zároveň je potřeba předejít mdlé chuti - ochutnávejte.
- Dýňová polévka snese nejrůznější koření a dochucovadla. Od zázvoru přes česnek až po chilli. Je však potřeba mít na paměti, že méně je více. Koření přidávejte do polévky v malých dávkách a ochutnávejte. Příliš kořeněný pokrm by se musel nastavit další várkou uvařené dýně nebo syrovou bramborou.
- Zapomeňte na mouku! Češi jsou velmi známí svým zahušťováním za pomoci záklechtky nebo jíšky, někdy je to však kontraproduktivní. Stejně jako v tomto případě. Po rozmixování obsahu hrnce polévka krásně zhoustne a kdyby náhodou ne, nechte ji povařit o trošku déle a poté přidejte smetanu.
- Trápí vás naopak až moc hustá polévka? Zřeďte ji zeleninovým či masovým vývarem, případně vodou. Tekutinu přilévejte opatrně a po malých dávkách.
- Sražená smetana v polévce značí, že jste ji do obsahu hrnce přilili příliš studenou a polévku dále vařili. Tučnou smetanu vyndejte z lednice už na začátku přípravy polévky, aby dostatečně zteplala, a přilijte ji až v závěru vaření, kdy už ji v polévce jen lehce prohřejete - polévka s přidanou smetanou se již nevaří.
Mohlo by vás zajímat
Nezapomeňte, že jíme i očima, a ačkoliv je dýňová polévka krásně oranžová, finální ozdobení jí dodá šmrnc. Použít můžete čerstvě nasekané bylinky, pražená dýňová semínka i jemné ozdobení smetanou. Připravíte si dýňovou polévku s námi?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře