Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka je známá také jako dýňový krém pro svou dokonale hustou konzistenci. V sezóně si tak na ní můžeme pochutnat v nejedné restauraci, stejně jako na dýňovém latte. A jak při vaření této polévky nechybovat?

Jakmile přijde čas sklízení dýní, horlivě přemýšlíme, co s nimi. Výhodou je, že dýně můžeme zcela bez obav skladovat. Jejich zpracování má téměř nekonečně mnoho možností. Kromě sterilace či pečení je z nich vynikající dýňová polévka.

Chyby při vaření dýňové polévky

V následujících bodech najdete popis nejčastějších chyb při přípravě dýňového krému, a to včetně jejich řešení či praktických tipů, jak jim velmi snadno předejít.

  1. Nepodceňujte výběr dýně - ta musí být správně zralá a nesmí nést žádné známky plísně či hniloby. Lehké poškození však není problém.
  2. Nezapomeňte na prvotní přípravu dýně, kterou je potřeba oloupat, zbavit semen i vnitřních "nitek" a nakonec nakrájet. Pozor, dýni hokaido loupat nemusíte, její slupka během vaření krásně změkne.
  3. Dýni krájejte na stejně velké kostičky, aby během vaření změkly všechny za přibližně stejný čas. Předejdete tak tvrdým kouskům dýně mezi těmi měkkými.
  4. V jednoduchosti je krása, to samé pak platí i o ochucení dýňové polévky. Nepřebíjejte chuť dýně, je potřeba ji podtrhnout. Vsaďte na základní koření a nepřehánějte to s ním. Zároveň je potřeba předejít mdlé chuti - ochutnávejte.
  5. Dýňová polévka snese nejrůznější koření a dochucovadla. Od zázvoru přes česnek až po chilli. Je však potřeba mít na paměti, že méně je více. Koření přidávejte do polévky v malých dávkách a ochutnávejte. Příliš kořeněný pokrm by se musel nastavit další várkou uvařené dýně nebo syrovou bramborou.
  6. Zapomeňte na mouku! Češi jsou velmi známí svým zahušťováním za pomoci záklechtky nebo jíšky, někdy je to však kontraproduktivní. Stejně jako v tomto případě. Po rozmixování obsahu hrnce polévka krásně zhoustne a kdyby náhodou ne, nechte ji povařit o trošku déle a poté přidejte smetanu.
  7. Trápí vás naopak až moc hustá polévka? Zřeďte ji zeleninovým či masovým vývarem, případně vodou. Tekutinu přilévejte opatrně a po malých dávkách.
  8. Sražená smetana v polévce značí, že jste ji do obsahu hrnce přilili příliš studenou a polévku dále vařili. Tučnou smetanu vyndejte z lednice už na začátku přípravy polévky, aby dostatečně zteplala, a přilijte ji až v závěru vaření, kdy už ji v polévce jen lehce prohřejete - polévka s přidanou smetanou se již nevaří.

Nezapomeňte, že jíme i očima, a ačkoliv je dýňová polévka krásně oranžová, finální ozdobení jí dodá šmrnc. Použít můžete čerstvě nasekané bylinky, pražená dýňová semínka i jemné ozdobení smetanou. Připravíte si dýňovou polévku s námi?

Komentáře

Další tipy a triky