Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Zdroj: Top recepty

Dýňová semínka jsou pro naši výživu velmi ceněná a pokud si je dobře připravíme, budou nám chutnat. Když zbavujeme dýně měkkého vnitřku, plného pěkných semínek, nejspíš nás napadne, jak je využít. Potíž je v tom, že většina semen má tuhou slupku, která se k jídlu nehodí.

Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti slupky, kterou z nich před konzumací loupeme. Jde to sice lépe po opražení, ale i tak je to činnost velmi zdlouhavá, která vyžaduje trpělivost. Semínka bez slupek si můžeme jednoduše koupit.

Jak se jí dýňová semínka

Dýňová semínka, hlavně syrová, jsou oblíbeným zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Mají pozitivní vliv na krevní tlak, močové cesty i močový měchýř a doporučují se mužům pro zdravou prostatu

  • Dýňová semínka bez slupek jíme syrová nebo tepelně upravená. Mají příjemnou jemně oříškovou chuť.
  • Oblíbenou tepelnou úpravou je pražení - semínka na pánvi lze trochu osolit a přidat k nim pár kapek oleje. 
  • Opražená semínka jíme přímo - jako chuťovku. Jsou oblíbená do salátů (ovocných i zeleninových) a skvělá na posypání dýňové polévky.
  • Syrová semínka přidáváme do smoothie a do jogurtu, nebo použijeme na zdobení kaší.
  • Semínka dáváme do těst na pečení chleba nebo dalamánků. Buď je přimícháme přímo do těsta (celá nebo nakrájená) nebo je použijeme až k posypání povrchu těsta před pečením.
  • Semena jsou výborná do drobného sladkého pečiva a do různých sušenek či krekrů.
  • Dýňová semínka se hodí do různých zapékaných jídel a karbanátků
  • Z dýňových semínek se vyrábí zastudena dýňový olej skvělé a výrazné chuti. Má tmavší barvu a dá se používat k pečivu (místo mazání) nebo do salátů a na doplnění vařených jídel - v tom případě ho přidáme až po tepelné úpravě.

Dýňová semínka sice jíme v menším množství, ale dopřejeme si je o to častěji. Pokud jsme je zatím nevyzkoušeli, dobrým začátkem je posypání výborné dýňové polévky hrstkou opražených semen. Polévku můžeme uvařit podle následujícího receptu s názorným videem:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie