Chyby při vaření fazolové polévky: Nepřehlédněte kamínek a solte až na závěr
Polévky s fazolemi se vyznačují svou obdivuhodnou schopností rychle a efektivně zasytit. Abyste si na těchto polévkách mohli pochutnat, je potřeba je uvařit bez zbytečných chyb, které se promítají do výsledku vaší snahy.
V chladných dnech rádi sáhneme po teplých, sytých jídlech. Fazolová polévka je jedním z nich, stačí ji doplnit krajícem chleba a bez problému nahradí i hlavní chod. Uvařit můžete nespočet obměn této polévky, chyby však zůstávají u všech stejné.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při vaření fazolové polévky
Předejděte nejčastějším chybám, kterých se mnoho z nás dopouští během přípravy a vaření fazolové polévky. S našimi tipy jistě docílíte kýženého - výborného - výsledku.
- Nekontrolujete a nepřebíráte luštěniny? Chyba, která vás může dovést až do zubařského křesla. Není totiž zas tak vzácné najít ve fazolích např. kamínek.
- Namáčení je velkou otázkou, ovšem jeho vynechání není chybou. V případě namočení fazolí ale docílíte jejich menší nadýmavosti a rychlejšího uvaření.
- Používání vody z namáčení fazolí rozhodně nedoporučujeme. Obsahuje nadýmavé látky, ale také nečistoty, kterých jste namočením fazole zbavili. Proto je propláchněte před i po namočení a dejte je vařit v nové, čisté vodě.
- Tvrdým fazolím předejdete velmi snadno - osolte je až po jejich změknutí během vaření. Jedině tak docílíte chutné polévky.
- Přesolená fazolová polévka je velmi častým jevem. Buďte obezřetní, pokud do polévky použijete vývar z uzeného masa nebo slaný nálev z konzervovaných fazolí - obojí polévce dodá výraznou slanost, proto solte méně a ochutnávejte.
- Na to, že méně je někdy více, myslete při zahušťování polévky, především za pomoci jíšky či záklechtky. Lepší variantou je zahuštění rozmačkanými vařenými bramborami nebo rozmixováním části uvařených fazolí.
Mohlo by vás zajímat
Fazolovou polévku si můžete uvařit s přidanou zeleninou, ale také klobáskou či uzeným masem. Inspirujete se následujícím videoreceptem k přípravě „Fazolové blči z Oltecu“ aneb fazolové polévky ze Starého Brna? Ať se vydaří!
Komentáře