Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Zdroj: Top recepty

Bramborová kaše je jemná, hebká a pokrmy s ní působí svátečně. Vydrží dlouho teplá a postupně ještě trochu zhoustne. Podobně se vaří kaše mrkvová, dýňová nebo celerová. Všechny jsou chutné a používáme je podobně.

Brambory na talíři

Brambory jsou oblíbenou přílohou. Připravujeme je na různé způsoby - vařené i pečené, na saláty nebo na placky. Vaříme z nich knedlíky, noky, šišky a různé speciality. Dětem i dospělým uděláme radost bramborovou kaší. K ní se hodí jídla s pevnější konzistencí, hlavně různé řízky, karbanátky nebo sekaná

Jak uvařit nejlepší bramborovou kaši

Osolené brambory uvaříme do změknutí. Pak z nich slijeme vodu. Ohřejeme mléko nebo smetanu. Brambory rozmačkáme (rozšťoucháme) s kouskem másla a elektrickým šlehačem, pomocí robotu nebo ručně je šleháme společně s ohřátým mlékem, případně se smetanou. Nakonec kaši dosolíme. Pokud použijeme do kaše smetanu, máslo již není potřeba.

Speciality z bramborové kaše

Uvařenou bramborovou kaši můžeme dále zapékat v troubě. Přidáváme k ní zeleninu, osmaženou cibulku, vejce nebo sýr. Mezi našimi recepty je postup na staročeskou bramborovou kaši s máslovou jíškou. Můžeme vyzkoušet kaši s červenou čočkou a petrželkou nebo zapečenou kaši s mangoldem, sýrem a uzeninou.

Kaše mrkvová, celerová nebo dýňová

Kaše nemusí být jen bramborová - část brambor lze nahradit mrkví, brokolicí, celerem nebo dýní Hokkaido. Výborná je mrkvová kaše (bez brambor), která nám bude chutnat např. ke smaženému sýru nebo karbanátkům. Nejlepší je z čerstvé mrkve, má krásnou a výraznou barvu. Zdobíme ji petrželkou, pažitkou nebo bazalkou. 

Kaši vylepšíme přidáním jemně nakrájeného libečku, a to hlavně na jaře, když už brambory ztrácí svěžest a čerstvý libeček začíná růst na zahrádkách. Kromě libečku bude dobrá i pažitka nebo petrželka. A místo obyčejného mléka lze přidat mléko sojové (v prášku) - kaše bude mít zrovna tak dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více