Chyby při zpracování jater: Klaďte důraz na jejich očištění i dobu tepelné úpravy
Vnitřnosti jsou velmi opomíjeným masem, byť jsou plné prospěšných látek pro naše tělo. Játrům se však lidé vyhýbají asi nejméně - i proto, že jejich příprava není nikterak složitá, pokud se vyvarujete několika chyb.
Játra mají stále dost příznivců, což se o jiných vnitřnostech již delší čas nedá tvrdit. Jejich příprava není složitá, ovšem je potřeba dodržet několik základních kroků, abyste si na játrech mohli pochutnat. Na následujících řádcích zjistíte, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 chyb při zpracování jater
Díky včasnému zjištění, jakých chyb se lze při zpracování jater dopustit, budete přesně vědět, jak postupovat tak, abyste pokrm připravili zcela správně a bezchybně.
- Jako první se zaměřte na nákup čerstvých jater. Ta nesmějí být matná, se skvrnami nebo zapáchající. Upřednostněte proto nákup u poctivého řezníka.
- Bez pečlivého očištění jater se opravdu neobejdete. Odřízněte z jater všechny blanky, žilky, případně i zbylou žluč.
- Možná jste proti umývání masa, ovšem játra je nutné pečlivě propláchnout pod tekoucí studenou vodou.
- Hořký výsledek? Tomu můžete jednoduše předejít naložením jater do mléka, které stáhne jejich hořkost a navíc tak docílíte jemné struktury masa.
- Na játrech tvrdých jako podrážka si nikdo nepochutná - proč se tak stalo? Za tvrdostí i nežádoucí drolivostí jater se skrývá příliš dlouhá tepelná úprava.
- Také brzké solení (během přípravy) může způsobit ztvrdnutí jater, proto je solte až na konci tepelné úpravy.
- Ze zdánlivě hotových jater vytéká po nakrojení krev - ještě nejsou hotová.
Tip: Aby se játra na pánvi nekroutila, po obvodu je nařežte. Smažte je na mírném plamenu a nezapomeňte - hotová játra musí zůstat měkká a vevnitř narůžovělá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Játra můžete připravit vařením, dušením, smažením i pečením. Nyní, když víte, jak na jejich přípravu, jistě oceníte videonávod na luxusní vepřová játra:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře