Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukr svou chutí patří spíše do moučníků a dezertů sladké kuchyně, ale používá se i v kuchyni slané - například do zálivek. Cukr v malém množství zdravému člověku nevadí, některým lidem však vyloženě škodí.

Náhražky cukru vyhledávají lidé s diabetem, s redukční dietou nebo lidé vyznávající zdravou stravu. Přílišná sladkost však člověka unavuje a tloustne po ní. Náhrady cukru jsou lehčí, stravitelnější a zdravější - nejvhodnější je vynechat cukr úplně.

Čím nahradit cukr

Lidské tělo bílý cukr nepotřebuje - dá se tedy lehce nahradit:

  • Přírodní sladidla jsou většinou sirupy či prášky vyrobené z rostlin - například xylitol z březové kůry, javorový sirup, stévie, melasa.
  • Umělá sladidla jsou vyrobená chemicky. Můžeme je koupit v tekuté či práškové formě nebo v tabletách. Nevýhodou je umělá příchuť.
  • Ovocný cukr je obsažen v ovoci - v některém více. Moučníky osladí banány, jablečné pyré, hrušky, přezrálé meruňky i broskve.
  • Včelí med je kvalitní náhradou sladidel, protože neobsahuje bílý cukr. I když je velice zdravý, má hodně kalorií, takže do redukční diety nepatří.

Ke slazení můžeme využít sušené ovoce bez cukru, které před použitím namočíme (datle, banány, jablka, hrušky). Další alternativou je hnědý třtinový cukr, který obsahuje větší množství minerálů a vitamínů. Ve videu uvidíme přípravu výborných řezů ze špaldové mouky s třtinovým cukrem:

Komentáře

Další tipy a triky