Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstům, dezertům a krémům můžeme dodat jedinečnou chuť a vůni. Záleží na tom, čím je dochutíme a okořeníme. K tomu slouží různá dochucovadla a aromata - nejsou sice v moučnících vidět, ale rozhodně o nich víme.

Dochucovadlům se říká aromata - mnoho lidí si pod tímto názvem představí lahvičky s aromatickým olejem. Ne každý umělým aromatům fandí, proto dá přednost takovým, které mají přírodní základ a které každý má doma nebo si je může vyrobit.

Čím můžeme dochutit těsta a krémy

Kromě umělých dochucovadel máme i jiné možnosti, jak vylepšit moučníky:

  • Vanilka a vanilkový cukr dokážou ovládnout svou chutí všechno sladké.
  • Citrónová šťáva a kůra (zvlášť kandovaná v cukru) mají svěží chuť i vůni. 
  • Skořice a mletý hřebíček připomínají zimu, horké nápoje a vánoční pečení.
  • Aromatická tonka fazole má jedinečnou chuť, kterou budeme dlouho cítit.
  • Sladký likér a destilát se hodí nejen pro dospělé - pečením alkohol vyprchá.
  • Ovocné pyré a šťávy jsou výborným doplňkem krémů, zmrzlin a želé.
  • Zrnková a instantní káva v krému bývá nejvíce oblíbenou příchutí pro muže.
  • Kakao a čokoláda jsou nejpoužívanějšími aromaty a barvivy těst i krémů.

Naprosto jedinečným dochucovadlem je višňový likér - griotka. Hodí se k vylepšení dortů, zákusků, dezertů, krémů a zmrzlin. Pokud nevíte, co s višněmi, zkuste si vyrobit vlastní griotku podle videa. Nakonec vám zbydou višně nasáklé alkoholem, které zužitkujete do bábovek a sladkých chlebíčků:

Komentáře

Další tipy a triky