Čínská pažitka je další jedlá rostlina do zahrady. Její listy voní po česneku
Čínská pažitka je vytrvalá mrazuvzdorná rostlina, která vytváří trsy s plochými svěže zbarvenými listy. Používají se podobně jako listy pažitky a po ořezání znovu dorůstají. Čínská pažitka na jaře začíná brzy rašit a na záhonech působí okrasně.
Čínská pažitka je další z cenných přírůstků do našich zahrad. Listy mají příjemnou lehce česnekovou chuť, jsou svěže zelené a trochu vyšší než u klasické pažitky. Na pohled se liší hlavně tím, že jsou ploché. Kromě listů je možné konzumovat i drobné cibulky, jejich využití je podobné jako u česneku, a také jemné bílé květy v době, kdy teprve začínají rozkvétat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat čínskou pažitku
Pro začínající pěstitele máme několik tipů.
- Čínské pažitce se daří na slunném nebo mírně zastíněném stanovišti.
- Půda by měla být lehká, dobře propustná a výživná.
- Pěstování je nenáročné. Nové rostliny pěstujeme ze semen, která vyséváme do řádků nebo do hnízd. Výsev provádíme brzy na jaře nebo v druhé polovině léta.
- Předpěstované rostliny rozsazujeme po menších trsech, ideálně do sponu 20x30 cm.
- Rostliny se snadno množí také dělením trsů, tento postup je rychlejší než pěstování ze semen. Rozdělování trsů provádíme na jaře nebo na podzim.
- Zálivka rostlinám sice prospívá, ale jsme opatrní, aby nedošlo k přemokření.
- Když se na ní objeví světlé kvítky, můžeme je využít ke zdobení jídel - postupujeme podobně jako při využití květů obyčejné pažitky.
- Čínská pažitka dobře snáší mrazivé počasí, během zimy nevymrzá, na záhonech je vytrvalá.
Využití čínské pažitky
Čínská pažitka je nejchutnější brzy na jaře, tehdy je svěží a mladá. Přes léto si trochu odpočine a na podzim opět překvapí svou příjemnou chutí. Listy sestřiháváme asi 5 cm nad zemí. Nadrobno nakrájená pažitka se používá do salátů, pomazánek a polévek. Můžeme ji použít ke zdobení a k posypání vařených pokrmů i jídel studené kuchyně.
Mohlo by vás také zajímat, jak pěstovat a množit cibuli zimní sečku. Rostlina je také mrazuvzdorná a její chuť je velmi příjemná.
Zdroj: Zahrádkář 8/2017
Komentáře