Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínská pažitka je další jedlá rostlina do zahrady. Její listy voní po česneku
Zdroj: Pixabay, Mrkong

Čínská pažitka je vytrvalá mrazuvzdorná rostlina, která vytváří trsy s plochými svěže zbarvenými listy. Používají se podobně jako listy pažitky a po ořezání znovu dorůstají. Čínská pažitka na jaře začíná brzy rašit a na záhonech působí okrasně.

Čínská pažitka je další z cenných přírůstků do našich zahrad. Listy mají příjemnou lehce česnekovou chuť, jsou svěže zelené a trochu vyšší než u klasické pažitky. Na pohled se liší hlavně tím, že jsou ploché. Kromě listů je možné konzumovat i drobné cibulky, jejich využití je podobné jako u česneku, a také jemné bílé květy v době, kdy teprve začínají rozkvétat. 

Jak pěstovat čínskou pažitku

Pro začínající pěstitele máme několik tipů.

  • Čínské pažitce se daří na slunném nebo mírně zastíněném stanovišti.
  • Půda by měla být lehká, dobře propustná a výživná. 
  • Pěstování je nenáročné. Nové rostliny pěstujeme ze semen, která vyséváme do řádků nebo do hnízd. Výsev provádíme brzy na jaře nebo v druhé polovině léta
  • Předpěstované rostliny rozsazujeme po menších trsech, ideálně do sponu 20x30 cm. 
  • Rostliny se snadno množí také dělením trsů, tento postup je rychlejší než pěstování ze semen. Rozdělování trsů provádíme na jaře nebo na podzim.
  • Zálivka rostlinám sice prospívá, ale jsme opatrní, aby nedošlo k přemokření.
  • Když se na ní objeví světlé kvítky, můžeme je využít ke zdobení jídel - postupujeme podobně jako při využití květů obyčejné pažitky
  • Čínská pažitka dobře snáší mrazivé počasí, během zimy nevymrzá, na záhonech je vytrvalá.

Využití čínské pažitky

Čínská pažitka je nejchutnější brzy na jaře, tehdy je svěží a mladá. Přes léto si trochu odpočine a na podzim opět překvapí svou příjemnou chutí. Listy sestřiháváme asi 5 cm nad zemí. Nadrobno nakrájená pažitka se používá do salátů, pomazánek a polévek. Můžeme ji použít ke zdobení a k posypání vařených pokrmů i jídel studené kuchyně. 

Mohlo by vás také zajímat, jak pěstovat a množit cibuli zimní sečku. Rostlina je také mrazuvzdorná a její chuť je velmi příjemná.

Zdroj: Zahrádkář 8/2017

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli