Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct pravý cheesecake? Žádný slaný sýrový dort, nýbrž sladký dezert se sušenkami a náplní
Zdroj: Toprecepty-Vimeo

Ještě neznáte cheesecake? Tento řecký dezert má hned dvě vrstvy, které ho činí neodolatelným - křupavý sušenkový základ a spoustu krémové náplně často ozdobené oblíbeným ovocem. Příprava je přitom jednoduchá.

I když cheesecake [či:zkejk] znamená sýrový dort, neočekávejte slanou chuť. Pojmenování si nese díky krémovému sýru typu Philadelphia, který tvoří sladkou náplň tohoto dezertu. Cheesecake je oblíbený nejen u nás, ale i po celém světě. A není se čemu divit, příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i esteticky rozhodně stojí za to. Existuje spoustu variací tohoto dezertu, od pečených i nepečených cheesecaků, čokoládových, ovocných, citronových a připravených z různých sýrů. My vám poradíme, jak upéct ten nejlepší

Jak připravit pravý cheesecake

Základ cheesecaku tvoří křupavé sušenky, které rozmixujeme, nebo podrtíme válečkem. Můžeme použít Esíčka, BeBe, Derby, nebo i oblíbené Lotus. Další ingrediencí je to, co dělá cheesecake pravým sýrovým dortem: smetanový krémový sýr Philadelphia. Její nejbližší alternativou je mascarpone, které má podobnou chuť i konzistenci. Nakonec si připravíme dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem a dobře vymažeme máslem. Můžeme se pustit do přípravy. 

  1. Sušenkovou drť smícháme se změklým máslem a napěchujeme na dno dortové formy. Necháme chvíli ztuhnout v chladničce. 
  2. Smetanový sýr (pokojové teploty) ušleháme s cukrem dohladka. Můžeme přidat vanilkový lusk a trochu citronové šťávy. 
  3. Postupně zašleháme vejce, jedno po druhém
  4. Krém nalijeme na sušenkový základ a necháme 5 minut odpočívat
  5. Poté pečeme přibližně 30-40 minut, během pečení neotvíráme troubu. 
  6. Cheesecake necháme vychladnout v pootevřené troubě.
  7. Můžeme ozdobit ovocem, nebo hoblinkami čokolády. 

Jak péct cheesecake

Cheesecake pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 110 °C a dopečeme. Že je cheesecake upečený, poznáme podle béžových okrajů a středu, který se chvěje jako želé. Po vychladnutí zcela ztuhne. Celý postup, jak upéct výborný cheesecake, můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více