Proč okurky žloutnou? Nejčastější příčiny mají jednoduchá řešení
Okurky jsou báječná zelenina, plody jsou křupavé a svěží, plné vody. V létě jsou ideální na přípravu salátu a hodí se i na cesty, chutnají dětem i dospělým. Jejich pěstování se vyplatí, protože chuť těch právě sklizených je úplně nejlepší. Co však dělat, když okurky žloutnou?
Okurky potřebují světlo, teplo, dostatek vláhy a živin, přiměřený prostor, a když jim cokoliv z těchto potřeb nesplníme, může nastat problém, který se projeví právě žloutnutím listů a maličkých plodů, které později opadávají. Navíc jsou okurky citlivé na šíření plísní, které je mohou zlikvidovat. Důležité je pěstovat odolné odrůdy okurek, vhodné pro naši oblast.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč žloutnou okurky
Zdravý porost okurek je krásně zelený, bujný a také plodný. V průběhu léta se ale vlivem různých nepříznivých okolností jeho barva mění a naším cílem je udržet zdravý porost co nejdéle. Žloutnutí může mít více příčin a často i jednoduché řešení:
- Nedostatečná a nepravidelná zálivka: Během horkých dnů potřebují okurky dostatek vody. Zaléváme je nejlépe ráno, odraženou vodou a přímo ke kořenům, listy zbytečně nepoléváme.
- Přemíra vody: Přestože jsou okurky žíznivé, také přemokření jim může uškodit.
- Nedostatek živin, zvláště dusíku: Okurky potřebují výživnou půdu a prospívá jim přihnojování. Zejména nedostatek dusíku se projevuje žloutnutím malých okurek, přihnojení je v tom případě nutností. Jednou z možností je zálivka zákvasem ze slepičího trusu.
- Nedostatek světla: Zaplevelené nebo příliš husté výsadby okurek brání slunečnímu svitu, okurky pak mohou žloutnout. Po nápravě chyb se nové listy brzy zazelenají.
- Nedostatečné opylení: Neopylené květy jsou problém, který můžeme vyřešit tak, že k okurkám pustíme včely nebo pomůžeme s opylením pomocí štětečku. Z neopylených květů jsou jen maličké žloutnoucí okurčičky.
- Příliš hustý porost: Vhodnou velikost a tvar porostu udržujeme vyštipováním nežádoucích částí, také tvar mohutných hadovek je potřeba udržovat. Narostlé okurky je nutné včas sklízet, aby měla rostlina dostatek síly.
- Teplotní výkyvy: Příliš horka nebo naopak chlad, to vše se může projevit žloutnutím okurek. Skleníky a fóliovníky je nutné větrat, v létě i přes noc.
- Choroby a škůdci: Okurky nemocné nebo napadené škůdci také žloutnou, postrachem zahrádkářů jsou především houbové choroby. Důležitá je prevence, používáme vhodné postřiky např. kopřivový zákvas. Nemocné listy a plody co nejdříve odstraníme.
- Přezrálé okurky: Okurky je potřeba včas sklízet, aby rostliny nasazovaly na další plody. Přezrálé okurky přirozeně žloutnou. Žluté, ale zdravé okurky pak lze použít k semenaření - získáme z nich vyzrálá semínka pro další sezony.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Okurky jsou skvělé čerstvé, ale pokud budete mít velkou úrodu, můžete si z nich připravit báječné kvašáky, třeba podle následujícího videa:
Komentáře