Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky jsou báječná zelenina, plody jsou křupavé a svěží, plné vody. V létě jsou ideální na přípravu salátu a hodí se i na cesty, chutnají dětem i dospělým. Jejich pěstování se vyplatí, protože chuť těch právě sklizených je úplně nejlepší. Co však dělat, když okurky žloutnou?

Okurky potřebují světlo, teplo, dostatek vláhy a živin, přiměřený prostor, a když jim cokoliv z těchto potřeb nesplníme, může nastat problém, který se projeví právě žloutnutím listů a maličkých plodů, které později opadávají. Navíc jsou okurky citlivé na šíření plísní, které je mohou zlikvidovat. Důležité je pěstovat odolné odrůdy okurek, vhodné pro naši oblast. 

Proč žloutnou okurky

Zdravý porost okurek je krásně zelený, bujný a také plodný. V průběhu léta se ale vlivem různých nepříznivých okolností jeho barva mění a naším cílem je udržet zdravý porost co nejdéle. Žloutnutí může mít více příčin a často i jednoduché řešení:

  1. Nedostatečná a nepravidelná zálivka: Během horkých dnů potřebují okurky dostatek vody. Zaléváme je nejlépe ráno, odraženou vodou a přímo ke kořenům, listy zbytečně nepoléváme.
  2. Přemíra vody: Přestože jsou okurky žíznivé, také přemokření jim může uškodit.
  3. Nedostatek živin, zvláště dusíku: Okurky potřebují výživnou půdu a prospívá jim přihnojování. Zejména nedostatek dusíku se projevuje žloutnutím malých okurek, přihnojení je v tom případě nutností. Jednou z možností je zálivka zákvasem ze slepičího trusu.
  4. Nedostatek světla: Zaplevelené nebo příliš husté výsadby okurek brání slunečnímu svitu, okurky pak mohou žloutnout. Po nápravě chyb se nové listy brzy zazelenají.
  5. Nedostatečné opylení: Neopylené květy jsou problém, který můžeme vyřešit tak, že k okurkám pustíme včely nebo pomůžeme s opylením pomocí štětečku. Z neopylených květů jsou jen maličké žloutnoucí okurčičky.
  6. Příliš hustý porost: Vhodnou velikost a tvar porostu udržujeme vyštipováním nežádoucích částí, také tvar mohutných hadovek je potřeba udržovat. Narostlé okurky je nutné včas sklízet, aby měla rostlina dostatek síly.
  7. Teplotní výkyvy: Příliš horka nebo naopak chlad, to vše se může projevit žloutnutím okurek. Skleníky a fóliovníky je nutné větrat, v létě i přes noc.
  8. Choroby a škůdci: Okurky nemocné nebo napadené škůdci také žloutnou, postrachem zahrádkářů jsou především houbové choroby. Důležitá je prevence, používáme vhodné postřiky např. kopřivový zákvas. Nemocné listy a plody co nejdříve odstraníme.
  9. Přezrálé okurky: Okurky je potřeba včas sklízet, aby rostliny nasazovaly na další plody. Přezrálé okurky přirozeně žloutnou. Žluté, ale zdravé okurky pak lze použít k semenaření - získáme z nich vyzrálá semínka pro další sezony.

Okurky jsou skvělé čerstvé, ale pokud budete mít velkou úrodu, můžete si z nich připravit báječné kvašáky, třeba podle následujícího videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli