Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky hadovky si získaly velkou oblibu. Pěstujeme je ve sklenících a fóliovnících. Z několika semínek můžeme mít bohatou úrodu plodů pro celou rodinu a na celé léto. Jejich pěstování má proti drobnějším nakládačkám nebo klasickým polním okurkám některá specifika.

Okurky hadovky jsou obvykle dlouhé, hladké a štíhlé, v kuchyni je používáme obdobně jako salátové okurky. Jejich slupka je často svěží a chutná, není ji proto potřeba loupat, ale kdo chce, samozřejmě oloupat může. Při výběru vhodné odrůdy si všímáme její odolnosti vůči houbovým chorobám a můžeme i vybrat mezi různými velikostmi plodů, které konkrétní rostlina bude mít. Velmi žádané jsou hadovky, které sice mají menší plody, ale mají jich hodně. Sklízíme je ještě mladé a stále dorůstají další a další. Oblíbené jsou také roubované okurky. Můžete se podívat, jaké jsou výhody roubované zeleniny.

Jak se starat o okurky hadovky

Tyto rostliny mají svá specifika, která je potřeba při jejich pěstování znát. Jedná se o tzv. partenokarpické okurky, což znamená, že nepotřebují opylení a oplození, což se ve skleníku a fóliovníku skvěle hodí.

  1. Okurky hadovky vyséváme do jedné řady, semínka dáváme od sebe dostatečně daleko (přibližně 60 cm), řídíme se informací na sáčku se semínky. Můžeme také vysadit předpěstované sazenice, ale než se ujmou, budou choulostivější. Pro rodinu bohatě stačí tři až čtyři rostliny, někdy i méně. 
  2. Hadovky potřebují výživnou půdu a prospěje jim průběžné přihnojování.
  3. Hadovky, které "vpustíme" do fóliovníku (nebo skleníku) a necháme je růst bez omezení, brzy okupují veškerý prostor, proto je dobré se proti tomu alespoň částečně vymezit, a to zvlášť pokud pěstujeme i další rostliny.
  4. Hadovky je nutné vést na oporách. Nakládačkám nebo salátovkám vedení na opoře také rozhodně prospěje, jejich porosty pak budou vzdušné a méně náchylné k houbovým chorobám, ale u hadovek je vedení po oporách přímo nutností, mohutné šlahouny to potřebují. Oporou nemusí být nic složitého, k malým rostlinám stačí přivázat provázek a jeho druhý konec upevnit ke konstrukci fóliovníku. Okurku pak po provázku vést. Jednoduchou možností jsou dva provázky s uzlíčky mezi kterými rostoucí výhony proplétáme. Jinou variantou je vedení okurek pomocí lanka. Hlavní výhon může mít i několik metrů.
  5. Hlavní výhon hadovek vedeme vzhůru a pak do strany, ale zálistky, ze kterých by se začaly tvořit nové výhony, co nejdříve vyštipujeme, abychom udrželi upravený a vzdušný porost. Při vyštipování dáváme pozor, abychom neodstranili tvořící se plody. Čím je půda výživnější, tím je růst a plodnost hadovek vyšší. Odstraníme také nejspodnější listy hlavního výhonu do výšky asi 40 cm - cílem je dosažení vzdušného zdravého porostu, který se bude snadno zalévat. 
  6. Hadovky musí mít dostatek vláhy, ale pouze ke kořenům, listy a stonky zbytečně nepoléváme, protože jsou náchylné k houbovým chorobám. Používáme vodu odraženou, "ledová" voda přímo ze studny není vhodná. Ideální je dešťovka. Půda pro pěstování hadovek by neměla být trvale přemokřená.
  7. Sklizeň provádíme dva až třikrát za týden, podle toho, jak plody dorůstají. K nasazování plodů potřebují minimální noční teplotu 10 °C, ale vyšší teplota je žádoucí.
Okurky hadovky jsou svěží, chutné a výtečné. Dopřáváme si je v létě co nejvíce. Výborně chutnají do salátů.
Nejedná se sice o typické okurky k zavařování, ale podle následujícího videoreceptu si můžete zavařit jejich přebytek. Výborné pikantní okurky budou v zimě žádanou pochoutkou. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více