Co ochutnat ve Zlíně? Přinášíme malého gastronomického průvodce Baťovým městem
Zlín je město proslavené obuví a také celosvětově uznávaným centrem funkcionalistické architektury. Nicméně skrývá i velkou ochutnávku valašských specialit, moderní gastronomie i pouličních dobrot. Nechte se inspirovat naším výběrem.
Město Zlín je neodmyslitelně spojováno se jménem Tomáše Bati, který zde vybudoval obuvnické impérium, a i když už Baťovy závody neprodukují obuv, jeho odkaz je zde zakořeněn a k vidění téměř na každém kroku. Zlín však nabízí i kulinářské zážitky, které vychází z valašských a moravských tradic. Poradíme, kde taková místa najít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co ochutnat ve Zlíně
Zlín nabízí hned několik míst, kde můžeme ochutnat místní speciality nebo si nakoupit farmářské produkty. Přinášíme vám 7 místních tipů:
- Den je nejlepší začít v kavárně, kde vám připraví fantastickou snídani s kvalitní kávou, brunche nebo lehké jídlo, a to vše ve stylovém prostředí. Přesně takové je místo Kafö nebo Jedním tahem, které je kavárna, bar i galerie v jednom.
- Tradiční českou kuchyni můžete plnými doušky vychutnat v restauraci U Septima, na Kozlovně Celnici nebo v elegantnější restauraci Baltaci. V těchto místech vaří poctivou českou kuchyni a k nejoblíbenějším specialitám patří marinovaná žebra, guláše, vepřová kolena nebo klasické řízky.
- V centru Zlína byste neměli minout celoroční Tržiště Pod Kaštany, kde kromě sazeniček do zahrádky zakoupíte domácí zeleninu a ovoce, čerstvé pečivo z místních pekáren, včelí produkty a v některé dny také čerstvé ryby a sýry od lokálních farmářů. Během roku zde bývají akce i doprovodný program. Nově také můžete ochutnat skvělé čebureky - ukrajinskou specialitu křupavého těsta plněného masem nebo sýrem či Nutellou.
- Specialitou zlínského kraje jsou valašské frgály, které můžete ochutnat v Darech kraje nebo v Bistrotéce Valachy, kde jsou k zakoupení také lokální produkty všeho druhu, v útulném prostředí si vychutnáte regionální kuchyni v moderním kabátku.
- V Bistrotéce Valachy kromě ochutnávání můžete zdokonalit i své kulinářské dovednosti a ve zdejší škole vaření se naučit péct fantastický frgál či domácí chléb, správně grilovat nebo vařit světovou kuchyni.
- K dobrému jídlu patří i výborné pivo, které ve Zlíně můžete pít plnými doušky třeba v Pivnici U Huberta, Pivovaru Zlínský Švec a pro milovníky pivních speciálů v Zelenáčově Šopě, kde bývá často k pivu i hudební doprovod.
- V parných dnech přijde vhod osvěžení v podobě poctivé a lahodné zmrzliny, kterou můžete ochutnat hned na několika místech ve Zlíně: Mia Gelato (výroba pravé italské zmrzliny), Zmrzlina Zlín (Miroslav Mokroš) a Malá Fügnerka i s nabídkou výborné kávy.
Tip pro rodiny s dětmi: Pro klidné vychutnání jídla a zabavení dětí doporučujeme ve Zlíně zvolit restauraci s dětským koutkem, takovou je Hotel Lázně Kostelec, Restaurace U Dvou Slunečnic a lehčí občerstvení v oblíbené Jogurtovně.
Tradiční valašskou specialitu v podobě valašského frgálu si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Frgály plníme oblíbenou náplní.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře