Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zlín je město proslavené obuví a také celosvětově uznávaným centrem funkcionalistické architektury. Nicméně skrývá i velkou ochutnávku valašských specialit, moderní gastronomie i pouličních dobrot. Nechte se inspirovat naším výběrem.

Město Zlín je neodmyslitelně spojováno se jménem Tomáše Bati, který zde vybudoval obuvnické impérium, a i když už Baťovy závody neprodukují obuv, jeho odkaz je zde zakořeněn a k vidění téměř na každém kroku. Zlín však nabízí i kulinářské zážitky, které vychází z valašských a moravských tradic. Poradíme, kde taková místa najít. 

Co ochutnat ve Zlíně

Zlín nabízí hned několik míst, kde můžeme ochutnat místní speciality nebo si nakoupit farmářské produkty. Přinášíme vám 7 místních tipů

  1. Den je nejlepší začít v kavárně, kde vám připraví fantastickou snídani s kvalitní kávou, brunche nebo lehké jídlo, a to vše ve stylovém prostředí. Přesně takové je místo Kafö nebo Jedním tahem, které je kavárna, bar i galerie v jednom
  2. Tradiční českou kuchyni můžete plnými doušky vychutnat v restauraci U Septima, na Kozlovně Celnici nebo v elegantnější restauraci Baltaci. V těchto místech vaří poctivou českou kuchyni a k nejoblíbenějším specialitám patří marinovaná žebra, guláše, vepřová kolena nebo klasické řízky. 
  3. V centru Zlína byste neměli minout celoroční Tržiště Pod Kaštany, kde kromě sazeniček do zahrádky zakoupíte domácí zeleninu a ovoce, čerstvé pečivo z místních pekáren, včelí produkty a v některé dny také čerstvé ryby a sýry od lokálních farmářů. Během roku zde bývají akce i doprovodný program. Nově také můžete ochutnat skvělé čebureky - ukrajinskou specialitu křupavého těsta plněného masem nebo sýrem či Nutellou. 
  4. Specialitou zlínského kraje jsou valašské frgály, které můžete ochutnat v Darech kraje nebo v Bistrotéce Valachy, kde jsou k zakoupení také lokální produkty všeho druhu, v útulném prostředí si vychutnáte regionální kuchyni v moderním kabátku
  5. V Bistrotéce Valachy kromě ochutnávání můžete zdokonalit i své kulinářské dovednosti a ve zdejší škole vaření se naučit péct fantastický frgál či domácí chléb, správně grilovat nebo vařit světovou kuchyni. 
  6. K dobrému jídlu patří i výborné pivo, které ve Zlíně můžete pít plnými doušky třeba v Pivnici U Huberta, Pivovaru Zlínský Švec a pro milovníky pivních speciálů v Zelenáčově Šopě, kde bývá často k pivu i hudební doprovod. 
  7. V parných dnech přijde vhod osvěžení v podobě poctivé a lahodné zmrzliny, kterou můžete ochutnat hned na několika místech ve Zlíně: Mia Gelato (výroba pravé italské zmrzliny), Zmrzlina Zlín (Miroslav Mokroš) a Malá Fügnerka i s nabídkou výborné kávy. 

Tip pro rodiny s dětmi: Pro klidné vychutnání jídla a zabavení dětí doporučujeme ve Zlíně zvolit restauraci s dětským koutkem, takovou je Hotel Lázně Kostelec, Restaurace U Dvou Slunečnic a lehčí občerstvení v oblíbené Jogurtovně

Tradiční valašskou specialitu v podobě valašského frgálu si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Frgály plníme oblíbenou náplní.

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře