

"Bajvočko" (podmáslový chléb s pizza moukou)
Suroviny
- 250 ml (g) vody
- 100 g kysaného podmáslí
- lžička cukru
- 2 lžičky oleje
- 2 - 3 lžičky drceného kmínu
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 250 g pizza mouky (Ramill)
- 2 lžičky soli
- 21 g droždí
Postup přípravy receptu
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vyndáme, propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce, zploštíme ho a vložíme do remosky s pečícím papírem vykynout.
Pak upečeme (asi 45-50 minut).
Poznámka od kuchařky
Bajvočko se jmenuje chlebík proto, že první bochník byl bez odvážení surovin (od oka, přiměřeně...přiměřeně) - potřebovala jsem upéct chleba a bylo jedno, jaký. Jenže byl tak moc dobrý (resp. manželovi tak moc chutnal), že jsem druhého pokusu povzpomínala a už suroviny odvážila.
Je bělejší a nadýchanější, výborný i druhý den po upečení.
Kdo remosku nemá, může ho, samozřejmě, upéct v troubě.
Pizza mouka je dražší, než obyčejná, ale má zvýšený obsah lepku a krásně kyne. Pokud si ji koupíte, určitě ji v kuchyni spotřebujete všechnu.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/ - zde najdete i druhou variantu podmáslového chlebíka s pizza moukou. Ta má díky ovesným vločkám pevnější střídu než "bajvočko".
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Bajvočko" (podmáslový chléb s pizza moukou)
-
ty joo, to je zase něco
a kde seženu tu mouku, nevíš -
finneta: Voda je mnohem řidší, než toto podmáslí, musela bys dosypávat mouku. Kefír můžeš použít, i když, podmáslí to není
Peklas už někdy s podmáslím? Chlebík (pečivo) s ním je téměř neznatelně nakyslé, opravdu jen lehounce, nemusíš se bát. Neznatelně a přeci zároveň tak, že díky němu chutná chleba jako s kváskem.
Mně chutnají chleby s podmáslím jako ty, které jsme kupovávali kdysi, ještě i chvíli po 89.roce. Zkus, podmáslí ti v lednici vydrží a využiješ ho i na další pečení.
-
Ivčo, prosím tě, díky podmáslí určitě bude mít chlebík "jinou"chuť, než klasický kupovaný. je kyselejší? nebo jak si mám tu chuť představit? a dá se použít místo toho jen voda? nebo kefír?
-
Cathleen, další Tvoje specialitka
+
moc pěkný chleba.
-
Ivuš nádhera
-
tejaja: určitě, Teri
-
Krásny chlebík
Pozrela som si ponuku mlyna, z ktorého objednávam múky. Našla som tam pšeničnú múku pizzovú - silnú . Mohlo by to byť ono ? -
vypadá úžesně Bajvočko, jako všechny Tvé recepty+bod
-
cathleen: Cathllen, tady se nemusím nijak rozmýšlet nad bodem, protože vím, že to bude opravdu dobrý chlebík jako vždy a máš 5.bod
-
moc pěkný chlebík jako vždy
-
+5
Nejen za ten geniální nápad s moukou s vysokým obsahem lepku. Stále marně sháním semolinu a to by mohla být adekvátní náhrada.
-
cathleen:tak v Kaufu jsem si ji tedy nevšimla, musím prozkoumat, díky
-
spagetka: nee, buď Kaufland nebo Tesco. Je bělounká a opravdu krásně kyne. Chci z ní zkusit třeba i slané tyčky (nebo tu pizzu)
-
Tak tuhle mouku neznám, Cat, kdes ji koupila? V Lídlu? vypádá to mňamkově
-
Tý jo, tak po pizza mouce se musím podívat
Chleba vypadá, jak jinak, velmi chutně