Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselica je hutná a hřejivá polévka, která se připravuje s kysaným zelím a klobásou. Velký talíř polévky je tak vydatný, že postačí i místo celého oběda. Polévka je tradičně dochucená zakysanou smetanou.

Valašská kyselica je vydatná bílá polévka z kysaného zelí a klobásy, typická pro oblast Valašska, nejvýchodnější část Moravy. Zelí je skvělým zdrojem vitamínu C a přírodních probiotik a báječně vám poslouží i po prohýřené noci.

Jak se vaří kyselica?

Každá báječná kyselica se neobejde bez kysaného zelí, klobásy, brambor a koření. Poradíme, jak správně tuto hustou polévku uvařit. 

Budeme na ni potřebovat bílé kysané zelí 400 g, brambory 300 g, klobásu 100 g, slaninu 100 g, cibuli 1 ks, zakysanou smetanu 200 ml, máslo 20 g, hladkou mouku 1 lžíci, mléko 50 ml a koření (kmín, bobkový list a nové koření).

  1. Do většího hrnce vložíme kysané zelí s nálevem společně s novým kořením a bobkovým listem, přilijeme hrnek vody a na mírném plameni vaříme.
  2. Do druhého hrnce nakrájíme brambory na kostičky, přidáme sůl, kmín a vaříme do změknutí. Jakmile budou uvařeny, slijeme vodu a brambory přidáme k zelí.
  3. Nyní nakrájíme slaninu, klobásu i cibuli na kostičky a orestujeme vše na pánvi.
  4. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny.
  5. Nyní přidáme orestovanou slaninu s klobásou do polévky a zamícháme.
  6. Provařenou polévku odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, solí a pepřem.

Jako názornou ukázku pro vás máme videorecept, který vám ukáže, jak připravit tuto báječnou valašskou kyselicu, po které se každý bude oblizovat.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více