Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toustový chleba není jen neutrální pečivo k snídani. Při domácí přípravě si ho přizpůsobíte na míru - může být sladší, hutnější, celozrnný nebo nadýchanější. Podívejte se, jak na něj, a objevte všechny jeho kvality.

Toustový chleba si získal oblibu díky své jemné chuti, pravidelnému tvaru a univerzálnímu využití. Skvěle se hodí k opečení i mazání. Nadýchaná střídka, tenká kůrka a jemná máslová vůně dokáží proměnit i obyčejné ráno v malý svátek. Domácí toustový chléb navíc neobsahuje žádné konzervanty ani umělá dochucovadla, což ocení každý, kdo si hlídá složení potravin.

Jak upéct toustový chléb

Do těsta můžete přidat semínka, bylinky nebo nastrouhaný sýr. Výsledný chléb tak získá nový charakter. Milovníci sladkého mohou přidat trochu medu nebo vanilky a vytvořit tak variantu vhodnou ke kávě i na výlet.

  1. Nejprve si ve 100 g vlažné vody rozpusťte 10 g droždí, přidejte lžičku sladěnky a 125 g hladké mouky. Zamíchejte a nechte 60 minut kynout.
  2. K nakynutému těstíčku přidejte 130 g vlažné vody, 50 g oleje, lžičku cukru, 1,5 lžičky soli, 200 g pšeničné chlebové mouky, 80 g hladké mouky a 20 g bramborového škrobu.
  3. Vypracujte hladké těsto, které nechte opět hodinu kynout.
  4. Vykynuté těsto zformujte do bochánku a přendejte do olejem vymazané formy. Nechte opět nakynout.
  5. Nakynuté těsto vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 40 minut.
  6. Po upečení vyklopte toustový chleba z formy a nechte vychladnout na mřížce.
  • Aby vydržel déle čerstvý, skladujte ho zabalený v utěrce nebo v chlebníku. Pokud víte, že ho nesníte hned, můžete chleba nakrájet a zamrazit
  • Hladkou mouku v těstě můžete zcela či jen částečně nahradit moukou celozrnnou a dopřát si tak zdravější variantu, kterou podle chuti můžete doplnit i o semínka.

Toustový chleba patří mezi nenápadné, ale nepostradatelné druhy pečiva. Jeho jemná struktura a široké možnosti využití z něj dělají ideální volbu pro každodenní stravování. Když si ho navíc upečete doma, můžete si být jisti nejen chutí, ale i kvalitou surovin. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli