Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte dřín? Mrazuodolný keř je krásný i užitečný svými plody
Zdroj: Pixabay, MikeGoad

Vyšší dekorativní keř, který přináší biologicky cenné ovoce, je ve volné přírodě vzácný, a tudíž přísně chráněný. Na pěstování není náročný, vyžaduje jen dostatek vápna v půdě. Množí se roubováním nebo zakořeněním řízků. Kvete brzy zjara hezkými žlutými květy, které vyhledávají hmyzí opylovači. Plodem jsou červené peckovice, které zrají v srpnu až září.

Dřínky obsahují vysoké množství vitamínu C, který v nich při šetrné konzervaci částečně zůstává. Dále obsahují třísloviny, z minerálních látek hlavně draslík, vápník, hořčík a síru. Obsahují i provitamín A, organické kyseliny, pektin a další cenné látky.

Jak konzervovat plody dřínu

Dřínky se mohou zavařit jako kompot, můžeme z nich připravit džem, ovocné víno nebo likér, ceněné jsou sušené plody. Mrazí se podobně jako rybíz, po opláchnutí je necháme okapat a zmrazené plody pak používáme podle potřeby. 

Dřín v kuchyni

Nutričně cenné plody s nakysle natrpklou chutí jsou podobně jako brusinky nebo jeřabiny ideálním ovocem k masu (hovězí, zvěřina). Sušené rozdrcené dřínky některé zakavkazské národy používají jako koření na rožněná masa. Ze sušených plodů se také připravuje chutný čaj. Postupujte stejně jako u přípravy šípkového čaje, aby se neničil vitamín C. Na Ukrajině se z dřínků vyrábí pálenka dernovka. 

Pěstovat zajímavé ovocné keře se určitě vyplatí, dříny jsou nejen užitečné, ale také pěkné na pohled.

Zdroj: Dagmar Lánská, Z lesa a ze zahrady od jara do zimy.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli