Znáte dřín? Mrazuodolný keř je krásný i užitečný svými plody
Vyšší dekorativní keř, který přináší biologicky cenné ovoce, je ve volné přírodě vzácný, a tudíž přísně chráněný. Na pěstování není náročný, vyžaduje jen dostatek vápna v půdě. Množí se roubováním nebo zakořeněním řízků. Kvete brzy zjara hezkými žlutými květy, které vyhledávají hmyzí opylovači. Plodem jsou červené peckovice, které zrají v srpnu až září.
Dřínky obsahují vysoké množství vitamínu C, který v nich při šetrné konzervaci částečně zůstává. Dále obsahují třísloviny, z minerálních látek hlavně draslík, vápník, hořčík a síru. Obsahují i provitamín A, organické kyseliny, pektin a další cenné látky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak konzervovat plody dřínu
Dřínky se mohou zavařit jako kompot, můžeme z nich připravit džem, ovocné víno nebo likér, ceněné jsou sušené plody. Mrazí se podobně jako rybíz, po opláchnutí je necháme okapat a zmrazené plody pak používáme podle potřeby.
Dřín v kuchyni
Nutričně cenné plody s nakysle natrpklou chutí jsou podobně jako brusinky nebo jeřabiny ideálním ovocem k masu (hovězí, zvěřina). Sušené rozdrcené dřínky některé zakavkazské národy používají jako koření na rožněná masa. Ze sušených plodů se také připravuje chutný čaj. Postupujte stejně jako u přípravy šípkového čaje, aby se neničil vitamín C. Na Ukrajině se z dřínků vyrábí pálenka dernovka.
Pěstovat zajímavé ovocné keře se určitě vyplatí, dříny jsou nejen užitečné, ale také pěkné na pohled.
Zdroj: Dagmar Lánská, Z lesa a ze zahrady od jara do zimy.
Komentáře