Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s vařeným masem z vývaru? Vykouzlete z něj další skvělé jídlo za pár korun
Zdroj: Pixabay, autor: 1195798

Vývar patří v naší zemi mezi nejoblíbenější polévky vůbec. Nedělní oběd si bez něj kdekdo neumí ani představit. Jak ale zpracovat maso, které tvořilo základ polévky? Poradíme vám, jak si z něho levně uvaříte další chod.

Polévka je grunt - toto staré pořekadlo platí i dnes. Blahodárné účinky teplé polévky na naše trávení je dobře známé už od dob našich babiček. Dříve se polévky jedly téměř každý den. Jedná se totiž o levné jídlo, které zasytí a je zdravé. V této době již polévky nejsou součástí každodenního jídelníčku a zařazují se většinou na nedělní oběd, kdy se sejde celá rodina. Mezi neopomenutelné stálice české kuchyně patří vývar, ať už kuřecí, hovězí či z jiného masa. Přidat si do něj můžete nudle, játrové knedlíčky či jinou zavářku.
Pokud se maso, které bylo základem vývaru, nerozhodnete nakrájet do polévky, můžete z něj vykouzlit další chod. Mezi ty jednodušší patří příprava pomazánky, kterou si pak můžete namazat na chléb. Budete tak mít zdravou a chutnou večeři za pár korun.

Co dalšího z masa

Další variantou, co s obranným masem z vývaru, je udělat si z něho hlavní chod. Výborně se bude hodit na recepty s trhaným masem, na zeleninovo-masové karbanátky či placičky.  Z kousku masa si tak uvaříte jak polévku, tak hlavní jídlo, navíc budete vařit beze zbytků.

Recept na masové knedlíčky do polévky

Jeden z velmi oblíbených receptů z vařeného masa  jsou i masové knedlíčky, které slouží jako chutná zavářka do polévky. Na pohled trochu připomínají játrové knedlíčky a překvapí vás svou jednoduchou přípravou a výbornou chutí.

  • Na knedlíčky budete potřebovat 200-250 g vařeného masa (z polévky), 1 vejce, 1/4 cibule, sůl, pepř, zelenou petrželku, housku (namočenou v mléce) a 1 lžičku hladké mouky.
  • Maso a cibuli nakrájíte nadrobno (cibuli můžete nastrouhat najemno) a přidáte do mísy k dobře vyždímané housce. Smícháte s vejcem, petrželkou, solí a pepřem. Necháte chvíli stát a poté přidáte lžíci mouky.
  • Tip: Těsto lze zahustit i strouhankou.
  • Z těsta tvoříte malé knedlíčky, které vaříte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, většinou to trvá 4-5 minut.
  • Uvařené knedlíčky vložíte do hotového vývaru jen prohřát.
  • Tip: Knedlíčky vařte vždy zvlášť. Cibule by mohla do vývaru pustit svou specifickou chuť.

Jak si uvařit pravý hovězí vývar s játrovými knedlíčky, to vám poradí následující video-recept. Přejeme dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky