Éclairs: Francouzské zákusky jsou plné báječného krému a polité chutnou polevou
Éclairs - česky eklerky - jsou druhem francouzských zákusků podlouhlého tvaru z odpalovaného těsta, plněné krémem a polité polevou. Éclairs mohou být obyčejným pečivem a jindy zase nádherným uměleckým dílem.
Éclairs se připravují z odpalovaného těsta stejně jako naše věnečky, větrníky nebo italské profiterolky. Rozdíl mezi nimi je ve tvaru - věnečky jsou kroužky, větrníky bochánky, profiterolky kuličky a éclairs jsou podlouhlé, s podélnými rýhami.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit odpalované těsto
Základem je příprava odpalovaného těsta ve dvou krocích:
- Odpalované těsto svaříme z 200 ml vody, 100 ml oleje a špetky soli. Do vařící tekutiny přisypeme 200 g hladké nebo polohrubé mouky a hned začneme vařečkou důkladně rozmíchávat a zpracovávat, dokud se z ní nestane koule, která se nelepí na dno ani okraje nádoby.
- Hmotu necháme téměř vychladnout, poté do ní pomocí ručního šlehače vpracujeme 4–5 vajec. Každé vejce se musí dobře spojit s odpalovanou hmotou, než přidáme další. Těsto má ve finále jemnou konzistenci bez žmolků a musí být tak husté, aby ho bylo možné vytlačit z cukrářského sáčku.
Mohlo by vás zajímat
Jak tvarovat éclairs
Nepodceňujme přípravu na stejně veliké tvary - jen ty se dobře upečou:
- Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem s předkreslenými nebo naznačenými tvary éclairs. Pomůžeme si například dlouhou formičkou, namočenou krajem v mouce, kterou obtiskneme na papír.
- Těstem naplníme cukrářský sáček s jemně řezanou špičkou. Na papír vytlačujeme dlouhé válečky - nejdříve horní okraj, který schováme pod váleček, pak zbytek. Spodní okraj ukončíme špičkou, kterou namočeným prstem zamáčkneme.
Jak péct éclairs
Pečení odpalovaného těsta je velmi důležité a dělají se při něm největší chyby:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto na plechu přestříkneme vodou a vložíme ho do trouby. Teplotu neměníme a především během pečení odpalovaného těsta neotevíráme troubu. Když se tvary nafouknou a získají světle hnědou barvu, jsou upečené.
- Vyndání plechu nesmí být náhlé, jinak tvary klesnou. Otevřeme troubu jen na pár milimetrů a necháme páru, aby pomalu unikala. Nespěcháme - pokažený moučník za spěch nestojí. Když pára unikne, otevřeme pomaličku troubu a plech vyjmeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ozdobit éclairs
Zdobení je stejně důležité jako samotné pečení:
- Připravíme si pudinkový nebo žloutkový krém, který naplníme do sáčku s delší kulatou špičkou. Spodní část éclairky napíchneme na 2–3 místech a krémem naplníme dutinu. Na sáček příliš netlačíme, aby těsto neprasklo.
- Povrch zákusku polijeme čokoládovou polevou nebo fondánovou polevou obarvenou jedlými barvami. Do vlhké polevy můžeme přitisknout cukrářské zdobení, čokoládové dekorace, sekané oříšky nebo ovoce.
Nejste si jisti výsledkem? Bojíte se nezvyklého tvaru? Nevadí, tradiční věnečky s krémem jsou také výborné - zkuste je připravit podle našeho videa:
Sladké drobečky
Famózní zákusky připravíme z plněného těsta s polevou, ozdobenou krémovými nebo šlehačkovými růžičkami a ovocem. Na ně položíme tenké destičky z čokolády nebo karamelu a můžeme dále zdobit - možností je mnoho. Dílo zakončíme lístkem meduňky nebo máty.
Komentáře