I v zimě máme dostatek surovin na přípravu atraktivních salátů. Nejlepší je použít čerstvou zeleninu, ale můžeme sáhnout i po sterilované nebo mražené, kterou nejprve uvaříme v páře. Dobrým a vydatným přídavkem jsou luštěniny, různé druhy sýrů, vařená vejce, uzeniny, tuňák nebo třeba kuřecí maso.
Do zálivek a dresinků oceníme olivový olej, chutný jogurt nebo zakysanou smetanu, dijonskou hořčici a různé druhy koření. Lze přidat trochu medu a citronové šťávy. K dozdobení salátů používáme snadno dostupnou listovou zeleninu - např. svěží listy salátu, kozlíčku polníčku a rukoly. Oblíbené jsou také čerstvé klíčky.
Základem tohoto vděčného salátu je nakrouhané bílé hlávkové zelí. Přidáme k němu nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli a zelenou petrželovou nať. Výraznou chuť dá salátu dijonská hořčice, dále je ochucený mletým pepřem a citronovou šťávou. Před konzumací salát necháme vychladit.
Tento salát připravíme z krásně barevné dýně Hokkaido, nakrájené na kostky a upečené v troubě, jemně štiplavých lístků rukoly a kosteček sýru Feta. Pak už stačí přidat pár kapek oleje a balsamicovou zálivku. Místo sýru Feta lze použít kozí sýr, a solení není potřeba - sýr je slaný dost.
Celerový salát je doplněný voňavým sýrem a šťavnatým ananasem. Patří do něho i konzervovaná cukrová kukuřice, proužky svěžího pórku a na nudličky nakrájená šunka. Salát se hodí jako příloha k řízkům a masu, nebo ho podáváme jen tak - s čerstvým křupavým pečivem.
Čočku nemusíme mít jenom v polévce nebo nakyselo. Je také skvělým základem zimních salátů. Podle receptu ji doplníme najemno nakrájenou cibulí, pórkem a kapií, přidáme osmaženou slaninu, a po vychlazení můžeme podávat s pečivem a vařeným vejcem.
Čínské zelí je křehké a křupavé, saláty s ním jsou výborné - stačí přidat krásně zbarvenou papriku, několik cherry rajčátek a pro pestrost kukuřici z plechovky. Salát doplníme pikantní zálivkou s hořčicí a chilli omáčkou. Každou porci posypeme nadrobenou Nivou a zelenou natí cibulky.
Znáte kombinaci uvařené červené řepy, vlašských ořechů, lístků polníčku a na kostky nakrájeného kozího sýru? Pokud ne, tento salát nám nabízí možnost tuto specialitu ochutnat. Salát chuťově doladí zálivka z balzamikového octa, olivového oleje, medu a hrubozrnné soli. Vlašské ořechy je nejlepší předem namočit, aby získaly vláčnost.
Na plátky nakrájená rajčata, nudličky šunky a nakrájený hermelín promícháme s majonézou, kterou jsme ochutili strouhaným křenem a citronovou šťávou. Tento salát dobře chutná vychlazený, a můžeme ho podávat i při slavnostních příležitostech.
Komentáře