Jak využít fazole v kuchyni? Nejlepší způsoby, jak je zařazovat do jídelníčku
Luštěniny se do jídelníčku zařazují obtížněji než jiné suroviny. Možná je to tím, že na jejich přípravu musíme myslet už den předem a nechat je máčet. Přinášíme inspiraci, jak fazole zakomponovat do různých pokrmů.
Nejistotu zařazení fazolí do našeho jídelníčku může způsobit i to, že se obáváme následného nadýmání. V tomto případě je důležité vědět, jak fazole správně připravit, aby tento problém nenastal. Bylo by na škodu přijít o benefity, které nám pokrmy s fazolemi bezesporu přinášejí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít fazole v kuchyni
Fazole jsou skvělou základní surovinou, ze které lze vykouzlit spoustu chutných jídel. Výborně ale také poslouží k zahuštění různých omáček či polévek, díky čemuž se obejdete bez mouky, a získáte bezlepkovou variantu pokrmu. Pojďte se nyní podívat na pět typů jídel, kde fazole vyniknou nejvíce.
- Polévky: Po fazolích i jiných luštěninách saháme především v chladnějším období roku. Má to své opodstatnění - fazole příjemně zasytí, polévka z nich zahřeje a má jemnou, delikátní chuť. Při přípravě polévek vám může pomoci desatero rad na téma fazolové polévky.
- Saláty: Přebytek uvařených fazolí se dá využít k přípravě salátu. Fazole mu zvýší energetickou hodnotu a dodají jemnou oříškovou chuť. Můžete vyzkoušet recept na salát s tuňákem a rukolou, ochucený zálivkou z dijonské hořčice.
- Fazole v omáčce: V tomto případě dokážou fazole v omáčce důstojně nahradit maso. Skvěle se k nim hodí jemná smetanová omáčka ve stylu té koprové. Pokud přidáte uvařené vejce s bramborem, získáte vydatný a výživný pokrm.
- Směs: Na své si přijdou i milovníci pikantnějších jídel. Fazole skvěle doplní i ostřejší pokrmy, jako jsou mexické fazole nebo chilli con carne. Základem těchto jídel je opečená cibule se slaninou, rajčatová omáčka nebo protlak, doplněný libovolným množstvím zeleniny a fazolemi.
- Pomazánky: Pokud už vaříte fazole třeba na polévku, uvařte jich více a perfektní zužitkování jim najdete právě v přípravě pomazánky. Můžete samozřejmě využít i fazole z konzervy. V jednoduchém návodu na fazolovou pomazánku zjistíte, jak na to.
Závěrem přinášíme videonávod na stařenčiny fazole. Jedná se o rychlý a jednoduchý recept, který zvládnou i začátečníci. Výsledný pokrm je chutný a vůně špeku s klobásou donutí k ochutnání i největší odpůrce luštěnin.
Komentáře