Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Flambování je opalování pokrmů pomocí alkoholu: Víte, že flambovat můžete i doma?
Zdroj: Freepik

Flambování pokrmů je efektní opalování jejich povrchu pomocí alkoholu - ten vyhoří a samotný alkohol se odpaří spolu s částí tuku. Na povrchu jídla se vytvoří tenká karamelizovaná vrstva.

Flambování s oranžovým nebo modrým plamenem a vůní připravovaného pokrmu je už na pohled efektní, ne-li luxusní záležitostí. Nicméně flambovat si při dodržení bezpečnostních podmínek můžete zkusit i doma. Víte, jak na to?

Jaké potraviny se hodí pro flambování

Všechny suroviny musí před flambováním projít tepelnou úpravou:

  1. Používáme destiláty nebo aromatizované likéry, které mají minimálně 35 % alkoholu - vodka, slivovice, koňak, brandy, rum.
  2. Flambujeme maso, ryby, mořské plody, zeleninu, ovoce, ale i hotové dezerty (palačinky, zákusky, dorty, pudinky).
Alkohol ohřejeme v malé nádobce (pozor, nesmí se začít vařit, aby nevyprchal). Teplý alkohol nalijeme stejnoměrně na pokrm, pánví nebo talířem zakroužíme a zapálíme okraj alkoholu - spíše jeho výpary. Počkáme, až alkohol vyhoří a plamen zhasne. Jídlo hned servírujeme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více