Placky naan: Na nepostradatelnou součást indické kuchyně stačí pár ingrediencí
Pokud jste někdy zavítali do indické restaurace, pak chlebové placky naan určitě znáte. Připravují se pouze z několika surovin, mezi kterými nenajdete droždí. V domácích podmínkách se dělají nasucho na rozpálené pánvi.
Tikka masala, butter chicken nebo chicken korma jsou nejoblíbenější pokrmy známé z indických restaurací. Jedná se o krémové omáčky, ke kterým se právě vláčné a nadýchané chlebové placky servírují. Tradičně se připravují v hliněné peci tandoor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit indické placky naan
Na 10 malých placiček si připravte: 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, 5 lžic vody a 1 lžičku kypřicího prášku.
- Do větší mísy prosejte mouku, ke které následně přidejte sůl, kypřicí prášek a promíchejte.
- Přilijte olej, jogurt a vodu. Tu přilévejte po částech tak, aby vám vzniklo hladké a nelepivé těsto.
- Vypracované těsto zakryjte kuchyňskou utěrkou a dejte na čtvrt hodiny stranou.
- Mezitím si připravte ingredience, kterými budete hotové placky pro lepší chuť potírat.
- Nejčastěji se naan potírá rozpuštěným máslem s utřeným česnekem, který můžete doplnit o čerstvé bylinky, jako je například koriandr nebo petrželka.
- Odpočaté těsto rozdělte na deset dílků, ze kterých nejprve vytvořte kuličky. Ty následně rozválejte na pomoučené lince.
- Placky můžou být jak kulaté, tak i ve tvaru elipsy. Tlusté by měly být zhruba 2 milimetry.
- Placky nasucho opékejte na rozehřáté nepřilnavé pánvi z obou stran.
- Ještě teplé placky potřete připraveným ochuceným máslem a vychutnávejte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře