Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud jste někdy zavítali do indické restaurace, pak chlebové placky naan určitě znáte. Připravují se pouze z několika surovin, mezi kterými nenajdete droždí. V domácích podmínkách se dělají nasucho na rozpálené pánvi.

Tikka masala, butter chicken nebo chicken korma jsou nejoblíbenější pokrmy známé z indických restaurací. Jedná se o krémové omáčky, ke kterým se právě vláčné a nadýchané chlebové placky servírují. Tradičně se připravují v hliněné peci tandoor.

Jak připravit indické placky naan

Na 10 malých placiček si připravte: 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, 5 lžic vody a 1 lžičku kypřicího prášku.

  • Do větší mísy prosejte mouku, ke které následně přidejte sůl, kypřicí prášek a promíchejte. 
  • Přilijte olej, jogurt a vodu. Tu přilévejte po částech tak, aby vám vzniklo hladké a nelepivé těsto
  • Vypracované těsto zakryjte kuchyňskou utěrkou a dejte na čtvrt hodiny stranou.
  • Mezitím si připravte ingredience, kterými budete hotové placky pro lepší chuť potírat.
  • Nejčastěji se naan potírá rozpuštěným máslem s utřeným česnekem, který můžete doplnit o čerstvé bylinky, jako je například koriandr nebo petrželka.
  • Odpočaté těsto rozdělte na deset dílků, ze kterých nejprve vytvořte kuličky. Ty následně rozválejte na pomoučené lince.
  • Placky můžou být jak kulaté, tak i ve tvaru elipsy. Tlusté by měly být zhruba 2 milimetry.
  • Placky nasucho opékejte na rozehřáté nepřilnavé pánvi z obou stran.
  • Ještě teplé placky potřete připraveným ochuceným máslem a vychutnávejte.
Přípravu indických placek naan můžete krok za krokem zhlédnout v následujícím videoreceptu. Je to opravdu snadné, tento báječný doplněk mnoha chutných pokrmů si může doma připravit i začátečník.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli