Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka v županu podle ČSN: Tuto sladkou delikatesu jen tak něco nepřekoná
Zdroj: Freepik, mdjaff

Jablka v županu představují velmi chutný moučník. Tvoří ho oloupaná jablka, která jsou plněná sladkou směsí, následně obalená listovým těstem a dozlatova upečená. Připravte si tuto pochoutku podle oblíbených norem.

Jablka v županu už mají svou chvilku slávy za sebou, přesto na ně mnozí z nás moc rádi vzpomínají a s chutí si je i nadále připravují doma. Dopřejte si jablečně sladkou chvilku potěšení a připravte si s námi tuto delikatesu plné chuti i aroma.

Jak připravit jablka v županu podle ČSN

Na 4 porce budete potřebovat minimálně 200 g listového těsta, 4–8 jablek (1–2 jablka na porci podle velikosti), 40 g moučkového cukru, špetku mleté skořice, rozinky podle chuti, 1 vejce na potření a moučkový cukr na posypání.

  1. Listové těsto rozválejte na 2 mm silný plát (kupované chlazené jen rozviňte) a rozkrájejte ho na 4–8 čtverců podle počtu jablek.
  2. Na každý čtverec z těsta položte celé jablko - oloupané a zbavené jadřince.
  3. Jablka posypte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Do otvoru po jadřinci nasypte zbylý cukr a spařené či v rumu naložené rozinky.
  4. Jednotlivé růžky těsta potřete rozšlehaným vejcem a přeložte je přes jablka.
  5. Pečte v předehřáté troubě dozlatova - zprvu prudčeji zapékejte, poté pozvolna dopečte do pěkné barvy.
  6. Ještě teplá jablka v županu posypte prosátým moučkovým cukrem a servírujte.

Tip1: Jablka můžete po oloupání a odstranění jadřince nakrájet na stejně silná kolečka, pocukrovat je, obalit v listovém těstě a zapéct. Také je však můžete obalit v těstíčku a dozlatova usmažit na oleji s máslem, jak je vidět na úvodní fotografii.

Tip2: Pokud chcete jablka v županu servírovat jako neodolatelnou sladkou tečku, podávejte je s kopečkem domácí zmrzliny. Zabodujete u všech strávníků.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv přípravu jablek v županu, jedno je jisté - skvěle si pošmáknete na opravdu snadném a levném moučníku. Zkusíte si připravit jablka v županu nakrájená na plátky a usmažená v těstíčku? Slibujeme, že nebudete litovat.

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli