Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trouba pomalu vydává první druhy cukroví, které je třeba správně uskladnit, aby nejen vydrželo až do Vánoc, ale především se nezkazilo. Proto je důležité vědět, jak dlouho cukroví vydrží, každé má totiž svou omezenou trvanlivost.

Pečení cukroví provoní dům a přinese s sebou pravého vánočního ducha. Avšak je třeba si jednotlivé druhy správně načasovat. Některé druhy cukroví potřebují čas na změknutí, jiné naopak připravujeme až těsně před Štědrým dnem, protože by do Vánoc nevydržely. Rychleji se kazí cukroví slepované krémem i plněné a nepečené cukroví. 

Jak dlouho vydrží jednotlivé druhy cukroví

S předstihem se můžeme pustit do pečení perníčků, zázvorek, pracen, neslepeného lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků. Tyto druhy jsou totiž suché a vydrží při vhodném uskladnění nejdéle. A jak jsou na tom další druhy? 

  1. Perníčky: Perníčky jsou nejdéle trvanlivé cukroví. Správně uskladněné perníčky vydrží bez obav 6 týdnů a více. Dokonce se někdy udává trvanlivost půl roku. Jen poleva se začne později drolit. 
  2. Vanilkové rohlíčky: Vydrží také poměrně dlouho, v nejlepší kondici 2–3 týdny, ale v případě správného uskladnění i déle. Pravidelně je však potřeba kontrolovat, protože ořechy v těstě mohou začít žluknout. 
  3. Linecké cukroví: Neslepené linecké cukroví má delší trvanlivost, bez obav vydrží 6 týdnů i déle. Slepené marmeládou asi 2–3 týdny bez ztráty kvality, nicméně se správným skladováním také trochu déle, ale slepené máslovým krémem je nejlepší linecké spotřebovat do 14 dní
  4. Bílkové cukroví: Pusinky a kokosky potřebují skladovat v suchém prostředí a při pokojové teplotě. Pokud jim takové podmínky dopřejeme, vydrží i několik týdnů
  5. Cukroví plněné krémem: Cukroví plněné krémem má trvanlivost kratší a záleží na zvoleném krému. S pudinkovým krémem cukroví spotřebujeme nejlépe do týdne, s máslovým do 14 dní a s krémem ze Salka do měsíce
  6. Nepečené cukroví: Nepečené cukroví připravujeme těsně před Štědrým dnem. Podle použitých surovin vydrží dobře uskladněné přibližně 14 dní. V případě použití tvarohu či smetany spotřebujeme cukroví co nejdříve, ideálně do 3 dnů. Přidáním alkoholu do těsta prodloužíme trvanlivost na asi 2–3 týdny. 

Tip: Trvanlivost cukroví můžeme u některých druhů prodloužit zamražením. Vhodné jsou suché druhy cukroví, nemrazíme nepečené cukroví, cukroví slepené krémem ani bílkové cukroví. Cukroví z mrazáku spotřebujeme ideálně do 2–3 měsíců

Připravte si podle našeho videoreceptu oblíbená kokosová vosí hnízda. Je to nepečené cukroví, které děláme těsně před Štědrým dnem. Vosí hnízda vydrží podle druhu krému asi 7–14 dní. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli