Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V chladném počasí nás jen málokterá polévka dokáže tak dobře zahřát a postavit na nohy jako domácí vývar. Ten si můžeme uvařit zeleninový i masový. Poradíme vám, jak získat z masa, kostí a zeleniny maximum chuti.

Silný domácí vývar není jen polévkou, ale také vynikajícím základem mnoha omáček a hlavních jídel. Zahřeje nás a dobře zasytí. Nejsilnější chuť získáme vždy z kostí a masa - ať už se jedná o hovězí, vepřové nebo kuřecí. Na dokonalý vývar je dobré si počkat a být trpělivý, svědčí mu totiž pomalé a dlouhé vaření

Jak na dokonalý vývar

Při přípravě vývaru bychom neměli spěchat. Kuřecí vývar je ideální vařit minimálně dvě hodiny, ostatní vývary budou s radostí bublat i celou noc. S rychlejším vařením nám může pomoci tlakový hrnec. A jak na dokonalý vývar? 

  1. Předpečení kostí: Vývar bude mít intenzivnější chuť a barvu, pokud kosti potřeme olejem a zapečeme v troubě na plechu při 180 °C po dobu asi 20 minut. Předpéct můžete také očištěnou zeleninu. 
  2. Zalití studenou vodou: Maso a kosti dejte do hrnce a zalijte vždy studenou vodou. Maso se zatáhne a nepustí šťávu. Mírně osolte a přidejte divoké koření. Přiveďte k varu. 
  3. Pomalé vaření: Poctivý vývar by se měl správně jen "táhnout". Vaříme ho tedy na co nejnižší teplotu, aby pouze lehce probublával. 
  4. Sbírání pěny: Pěna vytvořená při vaření vývaru způsobí jeho zakalení, proto je vhodné ji postupně odebírat lžící nebo sítkem. 
  5. Přidání zeleniny: Do vývaru přidáváme také kořenovou zeleninu, nejlépe v celku a krájíme ji až po uvaření. Druhou možností je uvařit zeleninu až v hotovém a scezeném vývaru. 
  6. Scezení vývaru: Jakmile bude vývar uvařený, přecedíme ho přes cedník. Pokud bychom chtěli dokonale čirý vývar, můžeme ho přecedit i přes plátýnko. 

Uvařte si poctivý a silný kuřecí vývar z kuřecích skeletů, se kterým vám pomůže náš podrobný videorecept. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky