Jak se připravují domácí limonády? Přinášíme 3 recepty na fantastické letní osvěžení
Domácí limonády jsou výborným řešením, jak se v parných letních dnech osvěžit, a to i bez bazénu. Vychlazená limonáda s citrónem zažene žízeň a potěší chuťové pohárky. Připravili jsme pro vás několik rychlých a osvědčených receptů.
Pitný režim je v horkých letních dnech naprosto zásadní pro správné fungování našeho organismu. Doplnit dostatečné množství tekutin jde mnohem snáze s domácí limonádou, která je chuťově větším lákadlem než obyčejná voda. Zároveň jsou limonády na přípravu rychlé, bez umělých sladidel a často plné ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na domácí limonády
Domácí limonáda je nejčastěji připravena z několika dostupných surovin, z nichž téměř nikdy nechybí citrón nebo limetka pro svěží chuť. Dále můžeme experimentovat a osvědčené recepty přizpůsobit vlastní chuti. Domácí limonádu poté necháme alespoň hodinu odstát v lednici a podáváme ji vychlazenou s kostkami ledu.
1. Okurková limonáda: 1 salátová okurka, 1 litr jemně perlivé neochucené vody, 2 lžíce třtinového cukru a 2 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy.
- Okurku oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Zalijte minerální vodou, přidejte cukr a citrónovou šťávu a rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud nemáte rádi kousky, můžete následně přecedit přes síto.
- Okurkovou limonádu podávejte vychlazenou s plátkem okurky.
- Tip: Limonádu můžete vylepšit přidáním hrsti lístků máty.
2. Levandulovo-mátová limonáda: 1 lžíce sušených květů levandule, 1 limetka, 2 lžíce medu, čerstvé lístky máty a 1,5 litru minerální vody.
- Do hrnku nasypte levanduli, 2 větší listy máty a zalijte horkou vodou.
- Nechte chvíli louhovat, poté přidejte med a dobře promíchejte.
- Do džbánu dejte kostky ledu a nakrájejte limetku na plátky. Můžete ji podrtit vařečkou, aby více pustila šťávu.
- Zalijte 1,5 litrem minerální vody a poté přes síto přilijte i levandulovou směs z hrnku.
- Levandulovou limonádu dozdobte citrónem a mátou.
- Tip: Místo sušené levandule můžete jako základ limonády použít domácí levandulový sirup, který je zároveň i sladidlem a pro levandulovou limonádu jako stvořený.
3. Malinová limonáda: 100 g malin (+ na ozdobu), 1 litr perlivé neochucené vody, 2 lžíce třtinového cukru a šťáva z poloviny citronu.
- Maliny rozmixujte v mixéru do pyré.
- V malém množství teplé vody promíchejte cukr a ve džbánu smíchejte s malinovým pyré a perlivou vodou.
- Přilijte citrónovou šťávu a malinovou limonádu podávejte vychlazenou a zdobenou malinami.
- Tip: Místo malin můžete přidat jakékoliv oblíbené ovoce, jako je rybíz, jahody, borůvky nebo meloun. Jako sladidlo lze použít sirup či med.
Na závěr pro vás máme inspiraci na vynikající americkou limonádu z pomerančového džusu a kompotovaného ovoce. Přípravou vás provede náš videonávod:
Komentáře