Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Musaka je tradiční zapečený pokrm, který spojuje lilky, mleté maso, rajčata a jemný bešamel do harmonického celku. Připravte si ji doma krok za krokem a přeneste se na chvíli do slunného Řecka. Ukážeme vám, jak na to.

Musaka patří mezi nejznámější pokrmy středomořské kuchyně a svou oblibu si získala po celém světě díky bohaté chuti a syté struktuře. Nejznámější verze pochází z Řecka, kde se tento zapečený pokrm z lilků, mletého masa a bešamelu servíruje jako hlavní chod. Pokud jste musaku ještě nikdy nezkoušeli připravit doma, věřte, že s trochou trpělivosti to zvládnete i bez předchozích zkušeností.

Jak udělat musaku

Základem řecké musaky jsou lilky, které je potřeba nakrájet na plátky, osolit a nechat „vypotit“, aby ztratily hořkost. Masová vrstva se připravuje z mletého hovězího nebo jehněčího masa.

  1. „Vypocené“ plátky lilků krátce osmažte na oleji.
  2. Mleté maso restujte s cibulí, česnekem, rajčatovým protlakem, rajčaty, kořením (skořice, nové koření, oregano) a trochou červeného vína. Tuto směs nechte chvíli provařit, aby se chutě propojily.
  3. Bešamelový základ se připravuje klasickým způsobem z másla, mouky a mléka, zjemněný vejcem a nastrouhaným sýrem
  4. Pekáč vymažte tukem a na dno skládejte jednotlivé vrstvy - nejprve opečené lilky, na ně vrstvu masové směsi, další lilky a navrch silnou vrstvu bešamelu. Povrch lze ještě posypat sýrem, ideálně parmezánem nebo řeckým kefalotiri.
  5. Musaka se peče dozlatova při střední teplotě, obvykle 45–60 minut, dokud bešamel nezezlátne.
  6. Po upečení je vhodné nechat musaku alespoň 20–30 minut odpočinout. Tím se zpevní a jednotlivé vrstvy se lépe spojí. Pokrm se pak snadněji krájí a servíruje. Chutná výborně i druhý den, kdy se chutě ještě více rozleží.

Příprava musaky sice zabere více času než běžné jídlo ve všední den, ale výsledek rozhodně stojí za to. Spojení lilků, voňavého masa a krémového bešamelu vytváří harmonii chutí, která potěší milovníky středomořské kuchyně i ty, kteří ji teprve objevují. Pokud sáhnete po kvalitních surovinách a dáte si záležet na každém kroku, odmění vás musaka svou výjimečnou chutí.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli