Jak udělat musaku? Přípravou tradičního řeckého jídla vás provedeme krok za krokem
Musaka je tradiční zapečený pokrm, který spojuje lilky, mleté maso, rajčata a jemný bešamel do harmonického celku. Připravte si ji doma krok za krokem a přeneste se na chvíli do slunného Řecka. Ukážeme vám, jak na to.
Musaka patří mezi nejznámější pokrmy středomořské kuchyně a svou oblibu si získala po celém světě díky bohaté chuti a syté struktuře. Nejznámější verze pochází z Řecka, kde se tento zapečený pokrm z lilků, mletého masa a bešamelu servíruje jako hlavní chod. Pokud jste musaku ještě nikdy nezkoušeli připravit doma, věřte, že s trochou trpělivosti to zvládnete i bez předchozích zkušeností.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat musaku
Základem řecké musaky jsou lilky, které je potřeba nakrájet na plátky, osolit a nechat „vypotit“, aby ztratily hořkost. Masová vrstva se připravuje z mletého hovězího nebo jehněčího masa.
- „Vypocené“ plátky lilků krátce osmažte na oleji.
- Mleté maso restujte s cibulí, česnekem, rajčatovým protlakem, rajčaty, kořením (skořice, nové koření, oregano) a trochou červeného vína. Tuto směs nechte chvíli provařit, aby se chutě propojily.
- Bešamelový základ se připravuje klasickým způsobem z másla, mouky a mléka, zjemněný vejcem a nastrouhaným sýrem.
- Pekáč vymažte tukem a na dno skládejte jednotlivé vrstvy - nejprve opečené lilky, na ně vrstvu masové směsi, další lilky a navrch silnou vrstvu bešamelu. Povrch lze ještě posypat sýrem, ideálně parmezánem nebo řeckým kefalotiri.
- Musaka se peče dozlatova při střední teplotě, obvykle 45–60 minut, dokud bešamel nezezlátne.
- Po upečení je vhodné nechat musaku alespoň 20–30 minut odpočinout. Tím se zpevní a jednotlivé vrstvy se lépe spojí. Pokrm se pak snadněji krájí a servíruje. Chutná výborně i druhý den, kdy se chutě ještě více rozleží.
Příprava musaky sice zabere více času než běžné jídlo ve všední den, ale výsledek rozhodně stojí za to. Spojení lilků, voňavého masa a krémového bešamelu vytváří harmonii chutí, která potěší milovníky středomořské kuchyně i ty, kteří ji teprve objevují. Pokud sáhnete po kvalitních surovinách a dáte si záležet na každém kroku, odmění vás musaka svou výjimečnou chutí.
Komentáře