Musaka od Moldavana

Mirusha Kuchařka: Mirusha

Mleté maso 8 názorů

Suroviny

3 větší lilky
500 g mletého hovězího masa
4 rajčata
3 červené papriky
větší cibule
2 vejce
2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
petrželová nať (čerstvá)
sůl
pepř
kořenící směs na kořeni gyros
oregano
tymián
olej
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilky si nakrájíme na plátky, rozložíme na kuchyňské papírové utěrky, osolíme a necháme cca 20 minut "vypotit". Vodu setřeme a pak plátky osmažíme na rozpáleném oleji do tmavě hněda. Lilky hodně nasáknou olejem, proto je ještě po usmažení vymačkávám ubrousky, správně by se to dělat nemělo, ale v tom případě je to dost mastné.

  2. Rajčátka si spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petrželovou nať si posekáme na hrubší kousky, cibuli na větší kostičky. Na oleji si opražíme dorůžova cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, až je maso zatáhnuté, přidáme protlak, rajčátka a nať a chvíli podusíme.

  3. Posypeme gyros kořením, tymiánem a oreganem. Po vychladnutí vmícháme vejce. Do pekáčku si naskládáme 1 vrstvu lilků, na to rozvrstvíme masovou směs, zaskládáme další vrstvou lilků a na závěr poklademe na kolečka nakrájenou červenou paprikou.

  4. Pečeme na 180°C cca 40 minut. Jako přílohu doporučuji arabskou rýži, dá se jíst i studené s chlebem.

Poznámka

Recept mám od jednoho moldavského kuchaře, doufám tedy, že ho mám správně, protože já neumím moldavsky, on česky :D

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Musaka od Moldavana

  • mysulka mysulka

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • pipre pipre

  • zizala zizala

    Musaku dělají téměř všechny jihoevropské národy a každý trochu jinak;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    Bibinka: Dávají se, i bešamel patří do pravé musaky, ale tahle je bez :-) jestli jsem toho kuchaře pochopila správně, tak by to měl být podle něj trochu upravený recept, který pochází z Turecka...Ale ruku do ohně bych za to nedala :-D Komunikace nám trochu vázla:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirushko, musaku mi rádi, jen se mi zdá, že do ní patří brambory ne:-?, že bych si to s něčím spletla-možná z džuvečem:-)) Máš 4.bod:yes:

    Odpovědět

  • Lidunka Lidunka

    Dělám trošku jinak, např. lilky dělám na "grilu" v troubě, tím odpadá ta mastnota. Jinak bodík posílám, musaku miluju!!!:-K:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mirush v kuchyni neexistuje jazyková bariéra :-D,:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: musaka turecká musaka mleté maso recepty arabská musaka recept musaka turecko musaka s ryzi musaka turecko recept musaka anife lilek podle anife turecká musaka recept květáková musaka bez masa musaka podle anife musaka koření musaka podravka musaka s lilky mleté maso cuketova musaka s ryzi musaka turecka květáková musaka, brambor, rajče musaka z lilku