Jak nasekat kopr. Jemně nakrájený je nedílnou součástí kulajdy a koprové omáčky
Kopr vyniká mezi zahradními užitkovými rostlinami svou výraznou vůní a chutí. Jemně nakrájenou nať kopru snadno zmrazíme a uchováme na celou zimu. Kopr přidáváme do polévek, omáček a salátů. Nepostradatelný je při nakládání okurek a přidává se i do kysaného zelí.
Mladý kopr je jemný a krásně voní. Později začíná kvést a z květů se tvoří semena, odkvetlá květenství se snadno vysemeňují. Mladá květenství používáme k dochucení okurek k zavaření i na vykvašení. Do kulajdy, oblíbené tradiční polévky, patří najemno nasekaný kopr. Pro tento účel si každý rok část kopru zmrazíme, abychom ho měli stále po ruce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně nasekat kopr
Pro nezkušené máme jednoduchý postup:
- Kopr nejprve propláchneme pod proudem studené vody, abychom ho zbavili všech nečistot. Výborně to jde, když nať dáme do cedníku.
- Poté kopr necháme okapat nebo ho osušíme utěrkou (látkovou či papírovou).
- Umytý kopr přebereme a všechny silné a tuhé stonky odstraníme, do polévek se moc nehodí. Nejchutnější jsou mladé jemné stonky a lístky.
- Přebraný kopr dáme na prkýnko - všechny natě dáme stejným směrem, aby se daly dobře sekat.
- K sekání použijeme ostrý nůž a kopr nakrájíme nadrobno. Krájení můžeme zopakovat, abychom dosáhli ještě větší jemnosti.
Jak uchovat kopr
Kopr, který hned nespotřebujeme, snadno zmrazíme v mikrotenovém sáčku. Kopru do něj nedáváme mnoho a rozložíme ho v něm na "placato", aby se dal snadno podle potřeby odebírat. Jinou možností je dát kopr do tvořítek na led a zalít ho trochou vody. Použití pak bude snadné.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře