Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr vyniká mezi zahradními užitkovými rostlinami svou výraznou vůní a chutí. Jemně nakrájenou nať kopru snadno zmrazíme a uchováme na celou zimu. Kopr přidáváme do polévek, omáček a salátů. Nepostradatelný je při nakládání okurek a přidává se i do kysaného zelí.

Mladý kopr je jemný a krásně voní. Později začíná kvést a z květů se tvoří semena, odkvetlá květenství se snadno vysemeňují. Mladá květenství používáme k dochucení okurek k zavaření i na vykvašení. Do kulajdy, oblíbené tradiční polévky, patří najemno nasekaný kopr. Pro tento účel si každý rok část kopru zmrazíme, abychom ho měli stále po ruce.

Jak správně nasekat kopr

Pro nezkušené máme jednoduchý postup:

  1. Kopr nejprve propláchneme pod proudem studené vody, abychom ho zbavili všech nečistot. Výborně to jde, když nať dáme do cedníku.
  2. Poté kopr necháme okapat nebo ho osušíme utěrkou (látkovou či papírovou).
  3. Umytý kopr přebereme a všechny silné a tuhé stonky odstraníme, do polévek se moc nehodí. Nejchutnější jsou mladé jemné stonky a lístky. 
  4. Přebraný kopr dáme na prkýnko - všechny natě dáme stejným směrem, aby se daly dobře sekat.
  5. K sekání použijeme ostrý nůž a kopr nakrájíme nadrobno. Krájení můžeme zopakovat, abychom dosáhli ještě větší jemnosti

Jak uchovat kopr

Kopr, který hned nespotřebujeme, snadno zmrazíme v mikrotenovém sáčku. Kopru do něj nedáváme mnoho a rozložíme ho v něm na "placato", aby se dal snadno podle potřeby odebírat. Jinou možností je dát kopr do tvořítek na led a zalít ho trochou vody. Použití pak bude snadné.

Kulajdu si můžete uvařit podle následujícího videoreceptu:

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky