Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak ohřát jídlo z předchozího dne? Hlavně postupně, pomalu a co nejšetrněji
Zdroj: Freepik, user14908974

Také bytostně nesnášíte ohřívaná jídla z mikrovlnky, kdy talíř je jako z horoucích pekel, zatímco pokrm je studený jako psí čumák? My také ne! A právě proto vám přinášíme tipy, jak docílit správně ohřátého pokrmu.

Někdy zkrátka neodhadneme množství jídla a uvaříme toho moc - to je ovšem lepší možnost, než kdybychom navařili nedostatečné množství oběda. Spolu s vhodným uložením přebytku je také potřeba jídlo následně dobře ohřát.

Jak a v čem ohřát zbylé jídlo

Pokud jste zjistili, že celé množství oběda rodina nesní, neotálejte a ihned po vychladnutí ho uložte do lednice, abyste zabránili nežádoucímu množení bakterií.

  1. Zapečené pokrmy, řízky nebo například pizza - to vše lze ohřát v troubě. Nastavte ji však na teplotu v rozmezí 50–100 °C podle typu pokrmu, aby se jídlo prohřívalo postupně a nevysušilo se. Některá jídla je lepší ohřívat zakrytá.
  2. Mikrovlnná trouba je často využívána pro rychlý ohřev, kdy nemáme času nazbyt. Jídlo ohřívejte zakryté a postupně, případně ho pravidelně míchejte, aby se prohřálo celé. Mikrovlnce moc nefandíme, existují lepší možnosti ohřevu.
  3. Omáčky nejlépe ohřejete v hrnci, je však potřeba je zahřívat na mírném plamenu, aby se důkladně prohřály a nezapomeňte je pravidelně míchat, aby byly ohřáté rovnoměrně a netvořil se na jejich povrchu nevzhledný škraloup.
  4. Zeleninové nebo masové směsi, ale také zbytky těstovin s omáčkou můžete ohřát na pánvi. I zde platí pravidlo postupného ohřevu při nižší teplotě.
  5. Horkovzdušná fritéza se těší oblibě nejen pro snadnou a rychlou přípravu pokrmů. Smažená jídla se v ní ohřívají ještě snadněji, přesvědčíte se?
  6. Vodní lázeň neslouží jen k rozpuštění čokolády, je také skvělou možností ohřevu omáček, knedlíků nebo například jemné zeleninové směsi.

Pokud zvolíte správný postup ohřevu, docílíte stejně dobrého jídla, jako jste jedli den předtím - nebo ještě lepšího, protože uskladněním se v mnoha pokrmech velmi efektně prolnou chutě použitých surovin a jsou ještě chutnější.

Jedním z mnoha pokrmů, které jsou lepší pořádně odleželé, je guláš. Ať už se rozhodnete pro guláš hovězí, bramborový nebo třeba zvěřinový, rozhodně nesáhnete vedle. Uvařit klasický hospodský guláš podle videa zvládne i začátečník:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli