Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct linecký mřížkový koláč. S námi to zvládnou i začátečníci
Zdroj: Toprecepty.cz

Koláč nebo řezy z lineckého těsta jsou oblíbeným a chutným moučníkem. Plníme je nejčastěji ovocnou nebo tvarohovou náplní. Náplň dodá křehkému těstu kromě chuti i vláčnost.

Linecké těsto vypracujeme podle zásad na křehké těsto. To znamená, že pracujeme se studeným tukem i tekutinami, z těsta rychle vytvoříme kouli a zabalenou ji necháme odležet v chladničce. Druhý den těsto rozválíme, přeneseme na plech a dál postupujeme podle konkrétního receptu.

Jak upéct mřížkový koláč

Pokud zvládnete linecké těsto, bude pro vás koláč snadný.

  • Na mřížky oddělte asi 1/4 těsta, zbytek rozválejte na pečicím papíru.
  • I s papírem opatrně přeneste na plech nebo do formy. Těsto lze přenést i pomocí válečku: plát těsta namotejte zlehka na váleček a nad plechem rozviňte.
  • Těsto v okrajích srovnejte prsty a propíchejte vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.
  • Potřete náplní. Nejčastěji to bývá pikantní ovocná marmeláda, dušené nebo kompotované ovoce, strouhaná jablka i náplň jako do buchet.
  • Ze zbytku těsta vytvořte mřížky. Máte několik možností (viz níže).
  • Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova.
  • Nejchutnější je koláč alespoň 1 den odleželý.

Jak udělat mřížky na koláč

Vyberte si z možností tu, která vám nejlépe vyhovuje.

  1. Těsto hned na začátku rozdělte na polovinu a druhou rozválenou polovinou zakryjte náplň. Vrchní těsto propíchejte vidličkou a upečte.
  2. Z oddělené čtvrtiny ručně vyválejte "provázky" silné asi jako tužka a křížem je narovnejte na náplň.
  3. Oddělenou část těsta rozválejte, z placky rádlem nebo nožem nakrájejte proužky, které křížem naskládejte na koláč.
  4. Další možností je z rozváleného plátu formičkami vykrájet tvary a poskládat je na koláč.
  5. V prodeji jsou speciální válečky na těsto, které ho proříznou v pravidelných rozestupech a po roztažení těsta se vytvoří mřížka.
  6. Místo těsta můžete vytvořit mřížku z pevného sněhu z bílků odložených při přípravě těsta. Sníh stříkejte sáčkem se zdobičkou do tvaru mřížky. Mřížku stříkejte na zpola upečené těsto a dopečte, dokud sníh nezrůžoví.

Začátečníkům možná pomůže také náš videorecept na linecký mřížkový koláč s jablky.

Ať jsou vaše koláče krásné i chutné!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky