Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oživte vánoční stůl netradičním makovým cukrovím. Kombinace křehkého lineckého těsta, máku a povidel příjemně překvapí
Zdroj: Aneta Turečková

Tradiční linecké cukroví pravděpodobně ochutnáte na každé vánoční návštěvě. Připravte pro sebe a hosty letos méně známou variantu s mákem a povidly, nebo s citronovým lemon curd. Tato kombinace skvěle ladí dohromady.

Mák je všestranná surovina, velmi bohatá na vápník. Plníme jím buchty, sypeme ovocné knedlíky, proč jej tedy nepřidat i do vánočního cukroví? K máku se nejvíce hodí skořice, švestky a citronová kyselost, která chuť máku pozvedne. Přesně takové je makové cukroví podle našeho receptu. 

Jak připravit makové těsto

Makové cukroví připravujeme podobně jako linecké těsto. Přidáme do něho mletý mák a skořici, která se postará o provonění těsta.

Na přibližně 35 makových kousků budeme potřebovat: 250 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g másla pokojové teploty, 50 g mletého máku, špetku soli, lžičku citronové kůry, lžičku mleté skořice a 1 žloutek. Ze všech surovin vypracujeme v míse těsto, které zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici, nejlépe do druhého dne (nejméně 2 hodiny). 

Jak upéct makové cukroví

Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Do každého druhého tvaru vykrojíme malým tvořítkem střed. Skládáme na plech s papírem na pečení. 

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut

Jak připravit náplň

K makovému cukroví se nejvíce hodí domácí povidla, nebo citronový krém lemon curd. Můžeme však použít i svou oblíbenou marmeládu, například rybízovou, nebo meruňkovou. 

  • Slepujeme až po vychladnutí, vždy dva kousky k sobě, jeden plný a jeden s otvorem. 
  • Také můžeme neslepovat a jednotlivé kousky jen namáčet do citronové polevy. I tak bude cukroví chutnat skvěle. 
  • Můžeme též pouze obalit v moučkovém cukru
  • Uchováváme v papírové krabici v chladu ve spíži, nebo v uzavíratelném plastovém boxu v chladničce

Domácí povidlovou náplň si snadno můžeme připravit v troubě. Žádné prskání a nepořádek, vše jen pečeme na plechu a do hodinky máme hotovo. Vydrží nám celou zimu i bez zavařování. Jak na to, můžete shlédnout níže ve videu

Inspiraci a recepty na další vánoční cukroví, najdete v našem receptáři

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky