Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horkovzdušná fritéza je všestranný a multifunkční pomocník v kuchyni, který zvládne s minimem tuku smažit, grilovat, péct a dokonce i rozmrazovat a ohřívat potraviny. Poradíme vám, co vše a za jak dlouho zvládne fritéza ohřát.

Horkovzdušné fritézy jsou v dnešní době velmi populární, a to především proto, že jsou zdravější alternativou smažení. Jsou všestranné, jednoduché na ovládání a s úsporou času i energie připravíme mnoho chutných pokrmů. Mimo přípravu v nich snadno ohřejeme jídla z předešlého dne, a přitom budou chutnat jako čerstvé. 

Jak ohřívat v horkovzdušné fritéze

Ohřívání jídla v horkovzdušné fritéze zabere jen chvilku a je velmi snadné. Na ohřívání používejte košík, pekáč či mřížku fritézy a zvolte takovou teplotu, aby byla nižší, než při původním vaření daného pokrmu. A jak na to? 

  1. Nastavte teplotu horkovzdušné fritézy na 150–180 °C. Je dobré ji nechat 2–3 minuty předehřát.
  2. Jídlo rovnoměrně rozložte do košíku fritézy nebo na mřížku (můžete vyložit alobalem pro snadnější úklid). Nepřeplňujte koš fritézy. 
  3. Nastavte čas na 5–10 minut. Je to optimální doba, za kterou se ohřeje většina pokrmů. Doporučujeme nejdříve vyzkoušet kratší čas a poté postupně přidávat podle potřeby. 
  4. V polovině času jídlo promíchejte nebo obraťte, aby se ohřálo rovnoměrně. 

Jaké jídlo lze ohřívat v horkovzdušné fritéze 

V horkovzdušné fritéze ohřejeme mnoho pokrmů, ale také je několik surovin či jídel, které do fritézy nepatří. Neohřívejte tekutá jídla, polévky, dušená jídla a omáčky. Některé horkovzdušné fritézy však tyto pokrmy zvládnou, proto se řiďte daným typem spotřebiče. A jaké jídlo dobře ohřejeme

  • Smažená jídla jsou pro fritézu jako stvořená. Hranolky, řízky, nugetky a další dobroty ohříváme na 180 °C asi 5–7 minut. 
  • Různé druhy mas také dobře ohřejeme. Nastavte teplotu na 160 °C a podle tloušťky masa ohřívejte 5–10 minut. 
  • Pečivo můžeme ohřívat v horkovzdušné fritéze a bude jako čerstvé z pekárny. Ohřívejte ho při teplotě 150 °C 3–5 minut. 
  • Zeleninu ohřívejte při teplotě 160 °C po dobu 5–7 minut. 
  • Přílohové brambory ve fritéze dobře ohřejeme a zachovají si svou chuť i texturu. Ideální jsou nakrájené na kousky (případně půlené). Také můžeme přidat plátek másla. Ohříváme na 180–200 °C po dobu 5–10 minut. 
  • Rýže, těstoviny i knedlík jsou na ohřívání sušší, ale s trochou vody či másla je také úspěšně ohřejeme. Nastavíme spíše nižší teplotu a ohříváme 5–7 minut. 
  • Pizzu nesmíme zapomenout uvést, protože nesnězený zbytek pizzy ohřejeme ve fritéze na 150 °C za 3–5 minut. 
Na závěr pro vás máme inspiraci na slané mlsání k večernímu filmu, a to na křupavou cizrnu, kterou v horkovzdušné fritéze připravíte na 200 °C během 15 minut. Ohřívání v tomto případě není třeba, protože bude hned pryč. Postup přípravy můžete zhlédnout v našem videonávodu:

Komentáře

Další tipy a triky