Jak ohřívat v horkovzdušné fritéze? Jídlo získá zpět svou chuť i křupavost
Horkovzdušná fritéza je všestranný a multifunkční pomocník v kuchyni, který zvládne s minimem tuku smažit, grilovat, péct a dokonce i rozmrazovat a ohřívat potraviny. Poradíme vám, co vše a za jak dlouho zvládne fritéza ohřát.
Horkovzdušné fritézy jsou v dnešní době velmi populární, a to především proto, že jsou zdravější alternativou smažení. Jsou všestranné, jednoduché na ovládání a s úsporou času i energie připravíme mnoho chutných pokrmů. Mimo přípravu v nich snadno ohřejeme jídla z předešlého dne, a přitom budou chutnat jako čerstvé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ohřívat v horkovzdušné fritéze
Ohřívání jídla v horkovzdušné fritéze zabere jen chvilku a je velmi snadné. Na ohřívání používejte košík, pekáč či mřížku fritézy a zvolte takovou teplotu, aby byla nižší, než při původním vaření daného pokrmu. A jak na to?
- Nastavte teplotu horkovzdušné fritézy na 150–180 °C. Je dobré ji nechat 2–3 minuty předehřát.
- Jídlo rovnoměrně rozložte do košíku fritézy nebo na mřížku (můžete vyložit alobalem pro snadnější úklid). Nepřeplňujte koš fritézy.
- Nastavte čas na 5–10 minut. Je to optimální doba, za kterou se ohřeje většina pokrmů. Doporučujeme nejdříve vyzkoušet kratší čas a poté postupně přidávat podle potřeby.
- V polovině času jídlo promíchejte nebo obraťte, aby se ohřálo rovnoměrně.
Jaké jídlo lze ohřívat v horkovzdušné fritéze
V horkovzdušné fritéze ohřejeme mnoho pokrmů, ale také je několik surovin či jídel, které do fritézy nepatří. Neohřívejte tekutá jídla, polévky, dušená jídla a omáčky. Některé horkovzdušné fritézy však tyto pokrmy zvládnou, proto se řiďte daným typem spotřebiče. A jaké jídlo dobře ohřejeme?
- Smažená jídla jsou pro fritézu jako stvořená. Hranolky, řízky, nugetky a další dobroty ohříváme na 180 °C asi 5–7 minut.
- Různé druhy mas také dobře ohřejeme. Nastavte teplotu na 160 °C a podle tloušťky masa ohřívejte 5–10 minut.
- Pečivo můžeme ohřívat v horkovzdušné fritéze a bude jako čerstvé z pekárny. Ohřívejte ho při teplotě 150 °C 3–5 minut.
- Zeleninu ohřívejte při teplotě 160 °C po dobu 5–7 minut.
- Přílohové brambory ve fritéze dobře ohřejeme a zachovají si svou chuť i texturu. Ideální jsou nakrájené na kousky (případně půlené). Také můžeme přidat plátek másla. Ohříváme na 180–200 °C po dobu 5–10 minut.
- Rýže, těstoviny i knedlík jsou na ohřívání sušší, ale s trochou vody či másla je také úspěšně ohřejeme. Nastavíme spíše nižší teplotu a ohříváme 5–7 minut.
- Pizzu nesmíme zapomenout uvést, protože nesnězený zbytek pizzy ohřejeme ve fritéze na 150 °C za 3–5 minut.
Komentáře