Jak pěstovat fazolky na lusky. 8 tipů pro začínající pěstitele
Pěstování fazolí je snadné, pokud ovšem splníme jejich požadavky na teplotu. Předčasné výsevy často trpí chladem a leckdy vůbec nevzejdou. U fazolí se obvykle vyplatí nespěchat a semeno vyset až v půlce května, když pomine nebezpečí ranních mrazíků.
Pěstovat je možné buď fazole keříčkové nebo tyčkové. Každá z těchto variant má své výhody. Keříčkové fazole plodí kratší dobu, ale snadno se sklízí a nemusíme pro ně zajišťovat oporu. Tyčkové fazole plodí výrazně delší dobu, sklízíme je až do konce sezóny, lusky je potřeba sklidit dříve, než začnou podzimní mrazíky. Opora je pro ně nezbytná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat fazole
Fazol se řadí mezi teplomilné rostliny, což je podstatné při jejich pěstování. Vybírat si můžeme z celé řady odrůd, každým rokem jich lze vyzkoušet několik. Pro začínající pěstitele máme několik doporučení.
- Fazole vysévejte teprve tehdy, když teplota půdy neklesá pod 10 °C. V chladné půdě může dojít k zahnívání semen, rostliny pak ani nevyraší. Výsev přikryjte bílou netkanou textilií.
- Obvyklá doba výsevu fazolí je od poloviny května do konce června. Postupným výsevem si prodloužíte období sklizně, což má smysl u keříčkových odrůd fazolí.
- Půdu dostatečně zavlažte, fazole můžete před výsadbou namočit, aby klíčení proběhlo rychleji.
- Tyčkové fazole vysévejte trochu hlouběji, semena bývají větší. Keříčkové fazole vysévejte do hloubky 4–7 cm, tyčkové do hloubky 6–8 cm.
- Jakmile fazole vzejdou, vyčistěte záhony a opatrně je okopejte. Až ale začnou rostliny kvést, už se okopávání vyhněte.
- Zavlažování je důležité do začátku kvetení rostlin.
- Sklizeň lusků provádějte postupně, jak fazole dorůstají. Při předčasné sklizni se zbytečně ochudíte o výnos, ale pokud naopak budete lusky sklízet pozdě, sníží se jejich chutnost a jemnost.
- Některé lusky můžete nechat uzrát na semeno.
Na kořenech fazolí (podobně jako u hrachu) se nachází nitrofilní bakterie, které vážou vzdušný dusík a obohacují jím půdu. To znamená, že po pěstování fazolí bude v půdě více dusíku než bylo před výsevem.
Fazole v naší kuchyni
Fazole se snadno zavařují i mrazí, jednoduše se proto můžete zásobit fazolovými lusky na celou zimu. Před uložením je nakrájejte na kousky, přičemž odstraňte oba konečky lusků. Výtečné fazolové lusky se hodí do omáček i do salátů, polévek, rizot a dalších jídel.
Syrové lusky se jíst nesmí
Nezralé lusky se nesmí jíst v syrovém stavu (na rozdíl od hrášku), protože obsahují jedovatý phasin, který může u citlivějších osob způsobit střevní problémy nebo dokonce těžkou otravu. Při tepelné úpravě se ale toxická bílkovina zlikviduje.
Zdroje: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Zahrádkář červen 2022 - Jan Prášil, str. 49)
Komentáře