Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce se dá uchovat mnoha způsoby - jedním z nich je mražení zralých plodů. V zimě, kdy je čerstvého a voňavého ovoce nedostatek, použijeme ke zdobení dortů vlastní mražené ovoce, které chutná jako čerstvé.

Správně zamražené ovoce chutná v moučnících jako čerstvé. Nesprávně skladované ovoce má nepříjemnou "ledničkovou" pachuť, nevoní a nemá ani hezkou barvu. Očištěné ovoce necháme zamrazit na tácku a až poté sesypeme do krabičky nebo do sáčku, který je určený pro mražení potravin.

Jak použít mražené ovoce na dort

Mražené ovoce sice chutná jako čerstvé, ale při rozmražení pustí hodně šťávy. Přesto máme 2 možnosti, jak takovým ovocem ozdobit dort:
  1. Mražené ovoce, které vypadá jako ojíněné, je dekorací samo o sobě. Na krémem ozdobený dort ho naskládáme až těsně před servírováním. Pokud ho chceme zalít želatinou, je vhodnější použít ovoce mražené - zůstane pevné a želatina rychleji ztuhne.
  2. Rozmražené ovoce neztratí chuť, ale pustí tekutinu a ztratí svůj pevný tvar. Takové ovoce se hodí na dort pod želatinový přeliv. Na ozdobení dortu se hodí takové ovoce, kde je přímo záměrem, aby pustilo šťávu a ozdobilo krém barevnými pramínky.

Rozmražené ovoce použijeme v případě, že ho budeme mačkat vidličkou a přidávat do krému nebo do želatiny. Na přípravu báječného jogurtového dortu, do kterého můžete použít mražené ovoce, se podívejte zde:

Komentáře

Další tipy a triky