Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 tipů, jak správně mrazit ovoce: Jaké plody sesypat dohromady a které zamrazit zvlášť
Zdroj: Pixabay, autor: Anrita1705

Sezóna šťavnatých plodů, které jsou nadupané vitamíny, je v plném proudu. Pečou se chutné moučníky s letním ovocem, zavařuje se, nebo se přebytky uchovávají v mrazničce. Víte ale, jak správně ovoce zamrazit, abyste co nejlépe zachovali jeho tvar a konzistenci? Poradíme vám, jak u jednotlivých druhů ovoce postupovat.

Zahrádky překypují zrajícími plody jahod, třešní, meruněk i rybízu. Nejlépe toto ovoce chutná čerstvě utržené, to není pochyb, ale co si počít s přebytky, které už nestíháme jíst? Variant je mnoho - můžete si upéct moučníky z čerstvého ovoce, zavařit kompoty, připravit sirupy nebo si nadbytek ovoce uložit do mrazničky na pozdější dobu. V zimě jistě oceníte buchtu s ovocem z vlastní zahrádky.

Jak na správné mražení

  1. Nejdříve je nutné si ovoce připravit. Vyberte zralé, nepoškozené plody, zbavte je stopek, dobře omyjte a nechte okapat.
  2. Bobuloviny a drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz nebo jahody, se nejlépe mrazí na tácu nebo plechu, kde je rozložíte a po cca 2 hodinách v mrazničce je sesypete dohromady do sáčku a uzavřete. Pokud byste je rovnou sesypali, stane se vám z ovoce jedna velká hrouda a jednotlivé kusy půjdou špatně od sebe.
  3. Větší ovoce - jablka, hrušky, meruňky nebo broskve se nejlépe uchovávají, když je nakrájíte na kousky a na chvíli vložíte do vody s kapkou citronové šťávy. Zajistíte tím, že vám ovoce v mrazničce nezhnědne.
  4. U jablek, švestek a meruněk je dobré zbavit ovoce pecky před zmražením. Ale např. u třešní je jedno, zda je zmrazíte s peckou nebo bez.
  5. Výborným pomocníkem může být také cukr - pokud ovoce posypete trochou cukru nebo naložíte do cukerného nálevu - zachováte v ovoci více vitamínu C a ovoce po rozmražení bude lépe vypadat i chutnat.
  6. Aby vám v ovoci zůstalo co nejvíce vitamínů, je důležité ovoce zamrazovat v nádobách pro mražení určených, ať už se jedná o krabičky nebo sáčky do mrazničky.


Pokud máte i přes všechny naše tipy stále mnoho jahod na zahrádce, vyzkoušejte podle našeho video-receptu i jahodovou zmrzlinu, která vás v horkém létě zaručeně osvěží.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více