6 tipů, jak správně mrazit ovoce: Jaké plody sesypat dohromady a které zamrazit zvlášť
Sezóna šťavnatých plodů, které jsou nadupané vitamíny, je v plném proudu. Pečou se chutné moučníky s letním ovocem, zavařuje se, nebo se přebytky uchovávají v mrazničce. Víte ale, jak správně ovoce zamrazit, abyste co nejlépe zachovali jeho tvar a konzistenci? Poradíme vám, jak u jednotlivých druhů ovoce postupovat.
Zahrádky překypují zrajícími plody jahod, třešní, meruněk i rybízu. Nejlépe toto ovoce chutná čerstvě utržené, to není pochyb, ale co si počít s přebytky, které už nestíháme jíst? Variant je mnoho - můžete si upéct moučníky z čerstvého ovoce, zavařit kompoty, připravit sirupy nebo si nadbytek ovoce uložit do mrazničky na pozdější dobu. V zimě jistě oceníte buchtu s ovocem z vlastní zahrádky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na správné mražení
- Nejdříve je nutné si ovoce připravit. Vyberte zralé, nepoškozené plody, zbavte je stopek, dobře omyjte a nechte okapat.
- Bobuloviny a drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz nebo jahody, se nejlépe mrazí na tácu nebo plechu, kde je rozložíte a po cca 2 hodinách v mrazničce je sesypete dohromady do sáčku a uzavřete. Pokud byste je rovnou sesypali, stane se vám z ovoce jedna velká hrouda a jednotlivé kusy půjdou špatně od sebe.
- Větší ovoce - jablka, hrušky, meruňky nebo broskve se nejlépe uchovávají, když je nakrájíte na kousky a na chvíli vložíte do vody s kapkou citronové šťávy. Zajistíte tím, že vám ovoce v mrazničce nezhnědne.
- U jablek, švestek a meruněk je dobré zbavit ovoce pecky před zmražením. Ale např. u třešní je jedno, zda je zmrazíte s peckou nebo bez.
- Výborným pomocníkem může být také cukr - pokud ovoce posypete trochou cukru nebo naložíte do cukerného nálevu - zachováte v ovoci více vitamínu C a ovoce po rozmražení bude lépe vypadat i chutnat.
- Aby vám v ovoci zůstalo co nejvíce vitamínů, je důležité ovoce zamrazovat v nádobách pro mražení určených, ať už se jedná o krabičky nebo sáčky do mrazničky.
Pokud máte i přes všechny naše tipy stále mnoho jahod na zahrádce, vyzkoušejte podle našeho video-receptu i jahodovou zmrzlinu, která vás v horkém létě zaručeně osvěží.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zelný salát plný vitamínů
Přidáno před 15 minutami
Zase jiná zelná polévka
Přidáno před 1 hodinou
Máslovo - skořicoví šneci s pomocí varného mixéru
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové plátky s libečkem z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Čedarová polévka s brokolicí
Přidáno před 17 hodinami
Dýňový dort za studena
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře